Beruházás

2023.11.27. 18:43

A térség legnagyobb hulladékválogatója épül Kisfáiban – galériával

A város és az egész régió szemétkezelése szempontjából kiemelt jelentőségű beruházás zajlik a kisfái hulladékkezelő telepen: egy hatezer négyzetméteres mechanikai-biológiai hulladékválogató csarnok épül, ami a szelektív hulladékkezelést emeli még magasabb szintre Kecskeméten. Az új létesítmény működésének első évében a vegyes hulladékból 50 százalékban kiválogatja a még felhasználható szelektív hulladékot. Az idén elkészülő és januárban próbaüzembe lépő komplexumot Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Sipos László, a körzet képviselője és Orbán Csaba osztályvezető mutatta be portálunknak a hétfői bejárás során.

Horváth Péter

A város és az egész régió szemétkezelése szempontjából kiemelt jelentőségű beruházás zajlik a kisfái hulladékkezelő telepen

Fotó: Horváth Péter

A Duna-Tisza köze legnagyobb hulladékkezelő beruházása folyik a kisfái telephelyen Kecskeméten. A nettó 9,5 milliárd forintos KEHOP pályázat kedvezményezettje a Kecskemét vezetésével működő Duna-Tisza-közi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, melynek keretében a legmodernebb technológiával megvalósuló hulladékválogató épül. Ennek sajátossága, hogy szinte teljesen automatikusan válogatja ki a még felhasználható szelektív hulladékot a beérkező vegyes hulladékból, és csupán minimális emberi közreműködést igényel - mondta el Szemereyné Pataki Klaudia a hétfői bejáráson. A kiválogatott hulladékot azután gazdaságos módon újrahasznosítják, vagy éppen energetikai célokat is szolgálhat - tette hozzá  a polgármester, kiemelve, hogy az a szemétdomb, ami a telephelyen az elmúlt 20 évben kinőtt, tarthatatlan állapotokat eredményezett, ezért idejét látták lépni az ügyben. Az új válogató létesítmény működésének első évében elérik, hogy a beérkező vegyes hulladék 50 százalékát ne deponálják és növeljék a szeméthegyet a telepen, és ez az arány évről évre javulni fog. Cél, hogy a városban és a környékén keletkező hulladék legnagyobb részét újrahasznosítsák szétválogatással. A polgármester hangsúlyozta: éppen ezért igenis van értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek, melynek feltételeit megteremtették, külön gyűjtik és szállítják a szelektív hulladékot a városban.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Sipos László, a körzet képviselője és Orbán Csaba osztályvezető 
Fotó: Horváth Péter

Dr. Orbán Csaba, a polgármesteri hivatal Mérnöki Irodájának Közszolgáltatásszervezési és Környezetvédelmi Osztályának osztályvezetője elmondta, hogy a beruházás tervezése 2017-ben indult meg. Ennek központi létesítménye a 6000 négyzetméteres csarnok. Ebben két rendszerben, párhuzamosan megépített hulladékválogató géplánc kapott helyet. A hulladék kiválogatása annak jellegzetes tulajdonságai alapján történik. Ilyen a mágnesező válogató, mely a mágnesezhető fémeket emeli ki. Az úgynevezett légáramú szeparátor a könnyebb hulladékokat különíti el. Optikai válogató rész pedig a hulladék fényvisszaverő képességét méri - minden anyag más hullámhosszú fényt ver vissza -, és ezt figyeli egy nagynyomású levegővel dolgozó fúvókasor, ami a színspektrum adott részéhez tartozó hulladékot kifújja. A megmaradt, nem kiválogatott hulladék az utolsó szakaszban egy aprítógépbe kerül, így kisebb térfogatban lesz elhelyezhető a telepen. A csarnok átépíthető, így alkalmas lesz arra, hogy a később megnövekedett mennyiségű szelektív hulladékot is kezelje. A létesítmény ebben az évben elkészül, januárban tervezik a próbaüzemet elindítani.

A szomszédos ingatlanrészen mintegy 10 ezer négyzetméteren épül egy úgynevezett manipulációs tér, ahol a zöldhulladék elhelyezésére, komposztálására és egyéb kezelésére nyílik lehetőség. Innen a válogatott apríték a Mindszenti körúti biomassza erőműben hasznosul majd. A jelenleg épülő és a majdani komplexum elhelyezkedése azért is szerencsés, mert viszonylag távol esik a várostól, és a régióból érkező hulladéknak nem kell áthaladnia Kecskeméten.

A következő szakaszban egy hasonló csarnokot építenek, mely kifejezetten a szelektív hulladék válogatását, kezelését szolgálja majd. A szelektív hulladékválogató 2024 végéig készül el, 2025 januári próbaüzemmel.

Sipos László, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: céljuk a fejlesztéssel, hogy 2030-ra a hulladéklerakóra legfeljebb a hulladék 10-20 százaléka kerüljön be, a többit pedig hasznosítsák, ezzel is csökkentve a térség terhelését.

A projekt útfelújítást is tartalmaz, a vasútig megújul a hulladéklerakóhoz vezető út, ami jelentősen javítja a megközelíthetőséget, és a környék közlekedését.

A beruházás kivitelezője a Közgép Zrt., a legnagyobb munkákat alvállalkozóként a Horváth Építőmester Zrt., a technológiai megvalósítást a Bazaltech Kft. végezte.

A bejárás során a felszólalók hangsúlyozták: a beruházás is nyomós érv arra, hogy érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen minél kevésbé szennyezett a hulladék, annál jobban lehet újrahasznosítani. A helyi zöld hírekről, lehetőségekről az önkormányzat zoldkecskemet.hu weboldalán lehet tájékozódni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában