Koncert

2023.11.07. 17:21

A Nemzeti Énekkar kamarakórusa adott koncertet a kalocsai Szent István király templomban

A fiatal magyar énekművész-generáció legkiemelkedőbb tagjaiból, előadóművészeiből álló Nemzeti Énekkar kamarakórusa adott koncertet a kalocsai Szent István király templomban. Az oltár előtti szakrális teret elfoglaló énekművészeket és a zongorán közreműködő Bizják Dóra zongoraművészt a zsúfolásig megtelt templom közönsége kitörő tapssal fogadta.

Zsiga Ferenc

Fotó: Zsiga Ferenc

A múlt szombati koncertet dr. Mészáros István c. prépost, kanonok, a templom igazgatója nyitotta meg, felelevenítve azoknak a nagy tehetségeknek, köztük Kocsis Zoltánnak, a Nemzeti Énekkar főkarnagyának fellépését, akik a templom falai között adtak máig emlékezetes ízelítőt művészetükből. Az atya megköszönte, hogy a Nemzeti Énekkar a „100 Koncert 100 Helyszín” sorozat kamarakoncertje helyszínéül a kalocsai Szent István király templomot választotta, és ezzel a város lakóinak igazi zenei csemegét hozott ajándékba. A hallgatóság a kamarakórus nyújtotta  felejthetetlen élményt vastapssal honorálta. 

Fotó: Zsiga Ferenc

A koncert végén a kamarakóros nevében a zongorán  közreműködő, egyébiránt narrátorként is kitűnőre vizsgázó Bizják Dóra szólamvezető, zongoraművész, korrepetitor köszönte meg a közönség elismerését. A szólót éneklő Kristófi Ágnes szoprán és az ugyancsak szólóénekesként is bemutatkozó Boros Sándor művészi teljesítményét, valamint Viszló István tenor egy-egy darabban kibontakoztatott karnagyi képességét a közönség külön tapssal is jutalmazta. 

Kristófi Ágnes
Fotó: Zsiga Ferenc

Miután dr. Mészáros István atya megköszönte a kamarakórus szívet-lelket gyönyörködtető koncertjét, a kalocsai kötődésű Lehőcz Andrea alt énekkari tagot kérdeztük: milyen érzés volt a szívéhez közel álló Kalocsán énekelni? – Édesanyám felmenői révén kötődöm Kalocsához, kislány koromban gyakran jártam, nyaraltam itt, nagyon szép emlékek fűznek a városhoz. Külön öröm, hogy szinte a teljes rokonság eljött a koncertre. A családom régi kalocsai família, egészen az 1945 utáni államosításig anyai nagyapámé volt a mai Kék Duna vendéglő, ezen felül Szabó vendéglő néven a belvárosban éttermet és panziót üzemeltettek, ahol édesanyám visszaemlékezése szerint mindig élő zene szólt. Amikor a pályázati lehetőség megnyílt, első gondolatom volt, hogy Kalocsa mindenképpen szerepeljen a „100 Koncert 100 Helyszíne” között. Örömmel tölt el, hogy a döntéshozók is osztották a véleményemet, és a kalocsai értő, rokonszenves közönségnek is megmutathattuk magunkat – nyilatkozta Lehőcz Andrea, a fiatal generáció kiemelkedő mezzo-szoprán tehetsége.

Lehőcz Andrea, a fiatal generáció kiemelkedő mezzo-szoprán tehetsége
Fotó: Zsiga Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában