Izgalmas ízek

2023.11.04. 13:31

A kalocsai börtön szakácsai jól szerepeltek az országos versenyen

Október utolsó hétvégéjén rendezték a 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjét, melynek témája idén a fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt.

Tapodi Kálmán

A képen balról: Zseni Szilvia, Kovács Miklós, Deák Erika és Ács Mária

Forrás: Beküldött fotó

Budaörsön a Metro Gasztroakadémián tizenhét csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért. A Kalocsai Fegyház és Börtön szakácsai a tizenharmadik helyen végeztek, éppen csak lemaradva a döntőről, ahová tizenkét csapat jutott.

A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 forint/ fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük. A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez – írta az elődöntőről  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A rendezvény idei tematikájából fakadóan a versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot ‒ a vaj kivételével ‒ nem használhattak a menüsorhoz. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően a nevezőknek olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek.

– A korábbi évek hagyományát megőrizve az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt. Az elkészített ételeket a ‒ szervezők és a szakmai támogatók által delegált ‒ szakértőkből álló zsűri szigorú szempontrendszer alapján bírálta – közölte a Nébih, amely a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével és  a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közösen szervezte a versenyt.

A kilencedik alkalommal megrendezett versenyen a Kalocsai Fegyház és Börtönt Zseni Szilvia, Kovács Miklós, Deák Erika és Ács Mária képviselték. A kalocsaiak háromfogásos menüjét almás céklasaláta sajtos ropogóssal, juhtúrós-spenótos puliszka, sült kápia paprika krémmel és túrósrétes batyu erdei gyümölcsmártással alkotta.

– A versenyre Zsolnay Gábor egyetemi módszertani oktató, gazdasági szaktanár segítségével készült a csapat, aki a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége támogatásával vett részt a felkészítésben. A megmérettetésen a kalocsaiak a tizenharmadik helyezést érték el – közölte közösségi oldalán a Kalocsai Fegyház és Börtön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában