Múltidéző

2023.10.29. 16:30

Újkollégium: hol volt, hol nem volt egy toronyóra

Kecskeméten sétálva számos templomon és egyéb épületen láthatunk órát, melyek mindig mutatják a pontos időt. Némelyik több száz éves múltra tekint vissza, de akadnak néhány évtizedes vagy néhány éves darabok is.

Sebestyén Hajnalka

Az Újkollégium tornyában régen és ma is látható óra

Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Korábbi múltidéző írásainkban Horák Béla A Kecskeméti toronyórák és órások XVI-XXI. századig című könyve alapján bemutattuk már a Nagytemplom és a Piarista templom toronyórájának történetét. Ezúttal a Református Újkollégiumon látható órát választottuk. A történelmi időutazásunkat ismét Sebestyén Imre kecskeméti képeslapgyűjtő hagyatékában lévő korabeli lapokkal színesítjük.

A Református Újkollégium a kecskeméti főtér egyik legimpozánsabb épülete. A Református Főgimnázium és Jogakadémia (ismertebb nevén Újkollégium) építése Kada Elek polgármestersége idején, közvetlenül az 1911-es földrengést megelőzően kezdődött meg szecessziós stílusban, Mende Valér tervei alapján. Eredetileg a Rákóczi úton épült volna fel, de végül – a református egyház kérésére – a templom közelében, a tervezett, de pénzhiány miatt meg nem valósult városi kultúrpalota területe adott neki helyet 1913-ban. 

Ezen az 1915-ös képeslapon is látszik: az Újkollégium a kezdetektől a főtér imponzáns épülete 
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Az Újkollégium építészeti formáiban megtalálható az észak-német és az erdélyi népi faépítészet. A népi gyökerek a Zsolnay-gyárban készült, szürke pirogránit díszek erőteljesen stilizált formavilágában is tetten érhetők. Az épület dísztermének színes üvegablakait Róth Manó műhelyében készítették. A várszerű monumentalitást fokozó motívuma az erősen kiugró, kocsialáhajtós középső rizalit némileg szokatlan képet nyújt a magas fedélszékkel, kiemelt tetőgerinccel és a rajta ülő vékony, ámde kellően hangsúlyos kiképzésű huszártoronnyal.

Horák Béla könyvéből kiderül a Református Újkollégiumban az iskola mellett működik ma a Református Egyházközség, Könyvtár és a Ráday Múzeum. Korábban az épület az Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Zeneművészeti Szakközépiskolának adott otthont 1997-ig. Tornyában kezdettől fogva volt óra, amely a II. világháború után már nem működött és leszerelték. A korabeli fényképeken is jól látható a toronyóra képe. Az új toronyóra 2000 telén készült el. Az Újkollégium új „Hanga toronyórája” a régi óra mintájára új színben mutatja az idő múlását a Szabadság téren és környékén élő lakosok, üzlettulajdonosok, intézmények dolgozói és nem utolsó sorban a járókelők számára. 

Az Újkollégium tornyában régen és ma is látható óra
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában