Beruházás

2023.10.04. 15:59

Szökőkút is épül a megújuló kisszállási főtéren

Megújul Kisszállás központja a buszállomás előtti részen, a munkaterületet már áprilisban átvette a kivitelező, és mostanra megtörténtek az előkészítési munkálatok. Egy régi uradalmi kutat is felújítanak a beruházás során, ami egy újonnan épülő szökőkutat lát majd el vízzel.

Pozsgai Ákos

Az első ütemben a tér feléig készül el a térköves járda, valamint a közepén egy szökőkút épül

Fotó: Pozsgai Ákos

A tervek szerint a központi park két részben újul meg, a Felső Bácska Vidékfejlesztési Egyesület a település életminőségét célzó pályázat keretében. A beruházás első ütemére bruttó 9,1 millió forintot nyert a település, ez a költségek 90 százalékára elegendő, a fennmaradó 10 százalékot, valamivel több mint egymillió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosítja – tájékoztatott Szalai József, az önkormányzat munkatársa. Elmondta azt is, hogy az itt lévő egykori uradalmi kutat korábban körbenőtték a bokrok és a gyomnövények, ezért előbb meg kellett tisztítani a területet, majd a kutat körülvevő régi kerítést bontották el.

A munkálatokat némileg lassította, ahogy azt már régóta rebesgették a faluban, hogy egy második világháborús éles kézigránátot, valamint egy már hatástalan gyakorló lőszert rejtett a kút, amit, miután a vizet kiszivattyúzták a kútból, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének tűzszerészei eltávolítottak. A megtalált robbanóeszközök miatt a tűzszerészek később is felügyelték a munkaterületet, azonban a beavatkozásukra már nem volt szükség.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az első ütemben a tér feléig készül el a térköves járda, valamint a közepén egy szökőkút épül, amit a felújított egykori uradalmi kút lát majd el vízzel. A beruházás második ütemében folytatódni fog a térköves járda építése, erre a forrást újabb pályázatból kívánja biztosítani az önkormányzat. A tér későbbi parkosítását az önkormányzat szintén saját forrásból végzi majd el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában