Megemlékezés

2023.10.20. 13:35

Névadója példaértékű jósága előtt tisztelgett a kecskeméti Wojtyla Ház – galériával

Ünnepség keretében emlékeztek meg pénteken névadójukról, Szent II. János Pál pápáról a kecskeméti Wojtyla Ház népkonyháján.

Sebestyén Hajnalka

Az emléknap alkalmából köszöntőt mondott Gulyás János, a népkonyhát támogató Bács Zöldért kereskedelmi igazgatója.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Katolikus egyház október 22-ét jelölte ki Szent II. János Pál (Karol Wojtyla) pápa emléknapjaként. A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ a névadójuk, a szent lengyel egyházfő égi patrónusa alatt áll. A népkonyhájukon Isten kegyelméből és mennyei pártfogójuk jóvoltából 18. éve minden nap 120 halmozottan hátrányos helyzetű embertársukról gondoskodnak. A meleg étel mellett lelki és kulturális értelemben is táplálják őket, hogy könnyebben elviseljék a nehéz mindennapjaikat.

Az emléknap alkalmából köszöntőt mondott Gulyás János, a népkonyhát támogató Bács Zöldért kereskedelmi igazgatója. Kiemelte: hisz az ölelés és a szeretet erejében. S pont ez az emelkedett hangulat az, amiért mindig szívesen felkeresi a népkonyhát. Amikor belép, mindig hála tölti el, áldottnak érzi magát. Leteszi saját napi gondjait, szívesen beszélget bárkivel. Bízik benne, hogy a sorsközösség tagjai a nehézségek ellenére is mindig képesek megölelni és szeretni egymást.

Az önkormányzat részéről először Lévai Jánosné tanácsnok szólt. Hangsúlyozta, sem a Szűzanya, sem Karol Wojtyla nem vette le a kezét a magyarokról. Érezzük, éreznünk kell, hogy a Szentatya mennyire segíti a barátság központ gondozottjainak a hétköznapjait, közel két évtizede működik, és nagyon jól működik a népkonyha. Azóta szinte minden nap van meleg étel a sorsközösségnek, van egy biztos pont az életükben, melyben meg tudnak kapaszkodni, ahol szeretetet kapnak.

Jánosi István tanácsnok pedig a baráti, szeretetteljes légkört emelte ki. Mint mondta, mindig érzi a falak között a szeretet hullámát, a jó rezgéseket. Végül hozzátette, reméli a következő évtizedekben is menedéket, békét és ölelést nyújt az intézmény a rászorulóknak.

Bajkó Zoltán izsáki plébános is megosztotta gondolatait II. János Pál pápáról, példaértékű életéről. Türei Márk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze szemelvényeket adott elő Szent II. János Pál pápa gondolataiból. Pencz Janka kodályos diáklány pedig dalcsokorral emelte az ünnepség meghittségét.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában