Verseny

2023.10.18. 13:38

Lépcsőfutásban jeleskedtek a szabadszállási és kecskeméti mentők

Ebben az évben is megrendezte a II. Knights of St. Florian Stairrun Championship „Flashover” versenyét a Magyar Tűzoltósport Egyesület. A megméretésnek a SOTE Budapest Nagyvárad téri épülete adott helyet. Az évzáró, egyben a legkeményebb lépcsőfutó versenyen Bács-Kiskun vármegyét két mentődolgozó képviselte. A kecsekeméti Meskó Péter a 30-39 éves kategóriában, míg a szabadszállási Asbóth György 40+ kategóriában indult.

Gulyás Sándor

A képen (jobb oldalt) Meskó Péter

Forrás: Magyar Tűzoltósport Egyesület

A mentőknek huszonkét emeletet, 461 lépcsőfokot kellett „megmászniuk”, a feladatokat pedig időre kellett megoldaniuk. Tavaly óta ugyanis nem csak futni kell, hanem közben szakirányú feladatokat is végre kell hajtani.

– Az idei évben a rajtgomb megnyomása után a mentőtáskát kellett felvenni, ami az aznapi munkában használt táska súlyának felelt meg. Az első emeleten 30 másodperces mellkaskompressziót kellett elvégezni, az ötödiken „Tourniquet”, vérzéscsillapító eszközt helyeztünk fel művégtagra, a tizenkettediken 70 kilogrammos bábút húztunk a folyosón végig. A tizenötödik emeleten gyógyszer párásító maszkot kellett összeszerelni, és működtetni. A feladatokat végig mentőöltözetben hajtottuk végre, és előírás, hogy a kabát cipzárját sem lehet lehúzni, mert azonnali kizárás járt érte – mondta el hírportálunk érdeklődésére Asbóth György.

A képen (jobb oldalt) Asbóth György
Forrás: Magyar Tűzoltósport Egyesület

A mentők kiválón helytálltak, Meskó Péter (6:04:17) és Asbóth György (5:10:38) kategóriájukban a 3. helyen zárták a versenyt.

Részérmekből adódik össze az egész

A Knights of St. Florian Stairrun Championship egy speciális lépcsőfutó versenysorozat, melyben a tűzoltóknak és a mentősöknek az események helyszínén a versenykiírásban megjelölt számú emeletet kell futva megtenniük, különböző feladatokat végrehajtaniuk. A sorozat TRIFECTA jellegű, ami azt jelenti, hogy egy adott naptári éven belül három hasonló esemény kerül megrendezésre, melyek mindegyikén egy-egy részérem gyűjthető össze, amely végül egy egészet alkotva bizonyítja, hogy az illető mind a három eseményen részt vett. A következő megméretés 2024 februárjában Szegeden lesz.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában