Kiskunhalas

2023.10.15. 17:20

Kisinasok serénykedtek a Vári-szakképző tanműhelyeiben – galériával

Megújult formában, de a már jólismert gazdag programkínálattal várták a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanműhelyeiben a pályaválasztás előtt álló diákokat. Számtalan szakmát és mesterséget próbálhattak ki a fiatalok, akik a korszerű ipari készülékek használata mellett a kereskedelmet és a különféle cukrásztermékek készítését is kipróbálhatták.

Pozsgai Ákos

Különböző szakmákkal ismerkedhettek meg a fiatalok

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kőrösi úti tanműhelyben várták a szakoktatók a Kisinasok éjszakája pályaválasztási program kertében a szakképzés előtt álló diákokat, akik tíz állomáshelyet járhattak végig, ahol különböző szakmák gyakorlati fogásaival ismerkedhettek. Az autószerelő, a hegesztő, a festő-és mázoló, a kőműves, a villamossági szerelő és az asztalos szakmák sok fiatalt lenyűgözek, legfőképp az alkalmazott technológiai eszközök, amelyek egyben a digitális csúcstechnológia világába vezették be a diákokat. 

– Minden arról szólt, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a szakmatanuláshoz, a mai folyamatosan változó és fejlődő gazdasági környezetben fontos, hogy olyan szakmát válasszanak a pályaválasztás előtt álló fiatalok, amely később jó eséllyel biztos megélhetést nyújtson a számukra, ehhez kínál megfelelő képzési lehetőségeket és modern oktatási környezetet az intézmény – mutatott rá dr. Komáromi Szilárd igazgató. Hozzátette: az állam ösztöndíj-támogatási rendszerrel a szakmát tanuló fiatalokat, valamint a munkaadókat is különböző támogatási formákkal ösztönzi a pályakezdők foglalkoztatására. Az érettségire épülő technikusi képzés, a felsőoktatásban való továbbtanulás széles skálája áll a fiatalok előtt, akik az alapfokú szakképzésből eljuthatnak a legmagasabb szintű egyetemi képzésig.

A Vári-szakképző szoros kapcsolatban áll a város és a környék meghatározó építőipari kereskedelmi és szolgáltatóipari vállalataival, vállalkozásaival, hogy a munkaerőpiaci elvárásokkal összehangolják a képzési lehetőségeket.

A Kisinasok éjszakáján a szakmákkal való ismerkedés mellett közös játékra is invitálták az érdeklődő fiatalokat, akik egy hét táborozást nyerhettek a jövő nyáron tartandó Kisinas Táborba, valamint végig kóstolhatták a különböző állomás helyeken készült cukrász finomságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában