Elismerések

2023.10.03. 13:57

Kecskemét kiemelkedő alakjait díjazták a város napján – galériával

Mesebeli gálaestet tartottak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a város napja alkalmából.

Orosz Fanni Flóra

A Református Általános Iskola diákjait is köszöntötték

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Hétfőn megteltek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház sorai, de ezúttal nem egy színházi előadás miatt, hanem Kecskemét Város Napja alkalmából, amikor is a hírös város kiemelkedő alakjait is díjazták.

Az est házigazdája a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulat két tagja, Szabó Dorottya és Koltai-Nagy Balázs színművészek voltak. Az est kezdetén Csík János és a Mezzo dallamai töltötték meg a teret. Az új formáció sikerrel koncertezik hazánkban és külföldön is egyaránt. Fennállásuk óta két nagylemezük is megjelent.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A zenés előadást követően Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte az egybegyűlteket ezen a jeles napon. A polgármester asszony örömmel emelte ki, hogy az utóbbi időben szerencsére szinte minden napra jutott egy-egy siker, hiszen a város folyamatos fejlődésének éve volt az idei. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az aktuális sikerek és fejlődés nem jelenti azt, hogy a jövőben hátradőlhetnek, sőt. Tudja, hogy összefogással mi mindent lehet elérni, és céljai közt szerepel a jövőben, az eddigi eredményeket is túlszárnyalni:

– Mint minden közösségnek, úgy a miénknek is szüksége van arra, hogy időről időre megálljon, mindezt pedig egy magaslaton tegye, onnan ugyanis jól látszik a múltunk és elég jól kivehető a jövőnk is – kezdte Szemereyné Pataki Klaudia, majd az erőgyűjtés fontosságával folytatta gondolatait.

– Nem kevés nehézséggel járó, de annál izgalmasabb időszakot hagytunk a hátunk mögött. Olyan éveket zárunk, amelyekben soha nem tudhattuk mi fog történni. Próbatételből nem volt hiány: Covid és az azzal járó korlátozások, fájdalmas búcsúzások, majd a szomszédunkban kirobbant egy testvérháború, mely alapvető biztonságérzetünket tette próbára. De minden nehézség és kihívás dacára mégis itt állunk, és minden korábbinál ragyogóbb eredményeink vannak – gondolt vissza büszkén az elmúlt évekre.

A polgármester asszony záró gondolatként kiemelte a városfejlesztésben elért remek eredményeket, de a felsőoktatás területén elért sikereket is büszkén mesélte. Végül köszönetet mondott minden kecskemétinek, kiemelve a város jeles képviselőit, hiszen nélkülük nem tarthatnánk ott, ahol.

A köszöntőbeszéd után ismét a házigazdák kapták meg a szót. A hétvégén rendezték meg Szilvásváradon a XVI. Nemzeti Vágtát, melynek döntőjében Kecskemét lovasa, Tóth Tamara diadalmaskodott, Galaxy nevű lován. A Kecskemét város életében egyedülálló eredmény elismeréseként Tamara Kecskemétért Emlékéremben részesült. A csapat tulajdonosa Balogh Levente, kecskeméti üzletember, ugyancsak kitüntetésben részesült.

– Nagyjából mindent Kecskemétnek köszönhetek. Itt születtem, nagyon sok boldog emlék fűz a városhoz. Azt gondolom, hogy egy vállakozó csak úgy tud sikeres lenni, ha nem felejti el a gyökereit – köszönte meg a kitüntetés az üzletember.

Kecskemét lovasa, Tóth Tamara és Balogh Levente, kecskeméti üzletember is elismerést vehetett át
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Béke Általános Iskola 28. alkalommal szervezte meg a Kecskemét Város Polgára Leszek helytörténeti vetélkedőt, 6. és 7. osztályos diákok számára, ahol a 2023/24-es tanévben a Református Általános Iskola diákjai érték el a legjobb eredményeket.

A dijátadók előtt a Kecskemét City Balett társulata szórakoztatta a közönséget. Műsorszámuk részlet volt a Hattyú című előadásból, rendező-koreográfusuk Barta Dóra.

Az ünnepség végén köszöntötték a város életében kiemelkedő szerepet játszó művészeket, szakembereket, akik augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe alkalmából Magyarország Kormánya rangos kitüntetésében részesültek. Az elismeréseket Szemereyné Pataki Klaudia polrágmester, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők adták át. A díjazottak Fekete Katalin, Ivkovicné Béres Tímea, Kiss István, Saxné Orosz Zsuzsanna, Zsigó Józsefné, Hajdú Lajos, dr. Bereznai Zsuzsanna, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, Ladics Mónika, Szabó László, Szegvári Júlia, Gerecs-Sikár Andrea Éva, Deutschné Sipos Irén, Gaál József, dr. Gyenes Vilmos, Szabó Sándor, és dr. Gulyás Zsolt voltak.

A legrangosabb díjakat az est végére tartogatták. A Kada Elek-díj a város fejlesztése, Kecskemét javainak gyarapítása, műemlékeinek védelme, általános jólétének növelése érdekében végzett tevékenységéért adományozható, amit a Horváth Építőmester Zrt.-nek ítéltek oda. Az est folyamán Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címet, posztumusz díjat kapott Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, amit a gálán Petróczi József vett át. Ezt követően dr. Matolcsy György is átvehette a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntetést és a Magyar Nemzeti Bank elnöke köszönetet mondott a kecskeméti közösségnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában