Székely Autonómia Napja

2023.10.29. 20:13

Halason is fellobbantak a székelyföldi autonómia igényét hirdető őrlángok

Az Erdélyi Csillagok Fájánál gyújtottak gyertyát a Székely Autonómia Napján, vasárnap este Kiskunhalason a Semmelweis téren. A halasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagjai is csatlakoztak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben kezdeményezett akciójához, mely szerint minden október utolsó vasárnapján őrtüzeket, mécseseket gyújtanak Kárpát-medence szerte, hirdetve a Székelyföldön élő magyarság jogos igényét az autonómiára.

Pozsgai Ákos

Minden október utolsó vasárnapján őrtüzeket, mécseseket gyújtanak Kárpát-medence szerte, hirdetve a Székelyföldön élő magyarság jogos igényét az autonómiára

Fotó: Pozsgai Ákos

Több mint száz településen lobbantak fel vasárnap kora este Székelyföld Autonómiájának Napján az őrtüzek, amelyek keretében összenemzeti imára is hívták a csatlakozó közösségeket. Kiskunhalason az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület 2015 óta vesz részt a közös őrláng gyújtásban. A Semmelweis téren, a kórházzal szemközti parkban 2014-ben ültetett emlékfánál emlékeznek minden évben a székelyek autonómia követelésére. Dr. Döme Ottó, az irodalmi egyesület elnöke, Nyírő József: Jézusfaragó ember című novellás kötetéből olvasott fel egy részletet. A halasi irodalmár szerint a sokak által a nyírői életmű csúcsának is tartott kötet, amely mérföldkő és egyben nyitánya is volt egy olyan sorozatnak, amely rövid időn belül a két világháború közötti magyar irodalom egyik kedvenc témájává avatta a trianoni döntés súlya alatt rekedt Székelyföldet és székelységet, érzékelteti leginkább a székelyek sorsát.

 Dr. Döme Ottó, az irodalmi egyesület elnöke
Fotó: Pozsgai Ákos

2015-ben gyújtottak először őrtüzeket azzal a céllal, hogy kijelöljék, láthatóvá tegyék Székelyföld határait, amelyek nagyjából nyelvi és kulturális határok is. A rá következő évben a helyi közösségek azt kérték, hogy Székelyföld-szerte gyúljanak ki a tüzek, azóta évente október utolsó vasárnapján megtartják Székelyföld Autonómiájának Napját. Ez nagyjából egybeesik az SZNT megalakulásának évfordulójával, húsz éve, 2003. október 26-án jött létre. Az SZNT március 10-én Marosvásárhelyen évente megtartja a Székely Szabadság Napját, amikor a román kormány és törvényhozás, a nemzetközi közösségek felé közvetíti a székelyföldi autonómia igényt. Az őrtűzgyújtásnak ezzel szemben „belső üzenete” van, a székely közösségeket igyekszik mozgósítani, megerősíteni és megőrizni az autonómia mozgalom számára, hangzott el a megemlékezésen.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában