Honvédelmi nap

2023.10.01. 19:21

Ágyúlövés és hagyományőrző bemutató is várta a kisszállási gyerekeket a honvédelmi napon – galériával

Az önvédelmi sport alapjaival, a rendőrségnél és a honvédségnél rendszeresített kézi lő- és gyakorló fegyverekkel, a szablyavívással, az íjászattal és a honvéd történelmi hagyományokkal ismerkedtek a Kisszállási Sallai István Általános Iskola tanulói az iskola udvarán rendezett honvédelmi nap keretében.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az intézmény a Kiskőrösi Tankerülettel közösen sikeresen pályázott és nyert 1,35 millió forintot a Honvédelmi Sportszövetségtől a honvédelmi nap megszervezésére, valamint a honvédelemhez köthető tanulmányi utakra. A felső tagozatos diákok csoportja nemrégiben a Parlamentben járt, ahol többek között megnézték az Országház kupolatermében őrzött Szent Koronát, valamint a felsőházi üléstermet, ahol tudományos konferenciákat és protokolláris ünnepségeket szoktak tartani. Az alsó tagozatos tanulóknak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba szerveztek kirándulást.

Szeptember 29-én, pénteken az iskolaparkban tartottak honvédelmi napot, ahol a szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tagjai, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás, avagy a hunyadiak korának szokásait és öltözékeit mutatják be. Bemutatkozott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, a Bácsbokodi Lövész és Szabadidősport Egyesület, a Magyar Szablyavívó Egyesület Kecskemétről, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának kadétjai és rendésztanulói, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, valamint a kalocsai Kis Dunamenti Judo Sportegyesület fiataljai, akik különböző önvédelmi technikákat tanítottak a kisszállási gyerekeknek.

– A Kisszállási Sallai István Általános Iskolában már sokéves hagyománya van a honvédelmi nap szervezésének, amely mindig tartogat izgalmas látnivalót és programokat a diákok számára. Voltak már az iskola udvarán igazi harckocsik, hagyományőrző öltözetben díszelgő honvéd katonák, és ahogy a mostani alkalommal is, igazi ágyúlövés is eldördült már nem egyszer – mondta el Zsoldos Ildikó iskolaigazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában