Szakmai nap

2023.10.12. 14:28

A szorongó óvodások segítésére fókuszált a kecskeméti rendezvény

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti képzési központja Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben szakmai rendezvényt szervezett szerdán, amelyen Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatója és Zsidi Zsófia pszichológus, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója tartott előadást óvadapedagógusoknak.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Kovács Anita, a kecskeméti képzési központ regionális képviselet vezetője elmondta köszöntő beszédét, amiben kiemelte az MCC sajátos tantervét, ahol az egészen fiatal korosztálytól kezdve az egyetemistákig mindenki megismerkedhet olyan izgalmas területekkel, mint például a robotika, az űrkutatás, a mesterséges intelligencia, de a gazdasági szférába is betekinthetnek. 

Kovács Anita kiemelte, hogy amellett, hogy a gyerekek tudását gondozzák, fontosnak tartják, hogy a lelki egészségük is rendben legyen. Többek között ezen apropó miatt is készültek a témában, hozzáértő szakemberek segítségével különleges és interaktív előadásokkal.

A gyermekek fejlődése, bár alapjaiban nem változott az évek során, mégis áttekintésre szorul. Gyarapodni látszanak a gyermek- és ifjúkori mentális nehézségek. A bizonytalan, hirtelen változó világhoz kell alkalmazkodniuk és egyfajta végeláthatatlan útvesztőben érezheti magát minden segítő szakmabeli és szülő. Hal Melinda: Baj van a gyerekkel? – Nevelési útikalauz című előadásában a gyerekek szorongására és annak megoldására kaptak választ a pedagógusok.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus és Kovács Anita, a Kecskeméti képzési központ regionális képviselet-vezetője
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A szorongó gyerekek mellett, egyre több visszahúzódó, félénk vagy éppen dacos, agresszív kisgyermekkel találkozhatnak a pedagógusok az óvodákban. Már egészen korai életkorban változatos tünetek jelezhetik a gyermekek fokozott feszültségét – vezette fel előadását Zsidi Zsófia pszichológus, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója.

Ez hatással lehet a legkisebbek életminőségére, óvodai beilleszkedésére, testi-lelki-szellemi fejlődésére. A világjárvány, a szomszédos országot érintő háborús konfliktus, a gazdasági helyzet alakulása csak néhány a mindannyiunkat, így közvetetten a legfiatalabbakat is megterhelő események sorában. Ezek pszichés és fizikai hatásai láthatóan vagy észrevétlenül az óvodai élet részévé is válnak. Mit tehet a óvodapedagógus, ha a külvilág krízisei beszivárognak a csoportba? Hogyan ismerhetjük fel a szorongást óvodáskorban? Melyek az óvodai környezetben is könnyen alkalmazható hatékony stresszkezelő módszerek? – Ezekre a kérdésekre kereste a választ a pszichológiai fókuszú foglalkozás során különböző gyakorlatok és módszerek megismerésén keresztül Zsidi Zsófia.

Fotó: Orosz Fanni Flóra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában