Rendezvény

2023.10.22. 16:36

A szépkorúakat köszöntötték Kelebián, ahol idén harmincéves a Szent Erzsébet Otthonház – galériával

Versekkel, énekkel, zenével és tánccal köszöntötték az idén harmincéves Kelebiai Szent Erzsébet Otthonház lakóit és dolgozóit. – A mai napon egyrészt tisztelgünk az idősek és a múlt előtt, tisztelgünk az élet előtt, és tisztelgünk azok előtt, akik segítik az időseket – mondta Maczkó József polgármester.

Pozsgai Ákos

Zenés, táncos műsorral köszöntötték az időseket Kelebián

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar–Szerb Kereskedelmi Központ aulájában tartott idősek napi ünnepségen a település vezetője úgy fogalmazott, hogy az otthon dolgozói sokat tettek, nemcsak azért, hogy ez a rendezvény létrejöjjön, hanem azért is, hogy a nem látható hétköznapok során is hasonló szeretettel átitatott napok legyenek, hogy az idősek megkapják azt a méltó gondozást, amit megérdemelnek.

– Köszönet a múltért önöknek, hiszen megtartották családban vagy azon kívül azt a közösséget, amire épül a társadalom. Azt az együttlétet, azt a meleget sugározták életükön keresztül, amelyre nagyon nagy szüksége van a világnak – mondta Maczkó József az időseknek szóló köszöntőjében, aki külön is megemlékezett a Kelebiai Szent Erzsébet Otthonház gondozóiról, és valamennyi munkatársáról, akik harminc éve töretlenül végzik segítő szolgálatukat, hivatástudatból, kötelességből, szeretetből ápolják az időseket. 

Köszöntötte azokat is, akik idős hozzátartozóikról a családjukban gondoskodnak, otthon ápolják, mindkettőnek egyformán fontos értéke van 

– tette hozzá.

Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő a Magyar Alaptörvény néhány fontos pontjára hívta fel a figyelmet.

– A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni, e kötelezettség magába foglalja gyermekük taníttatását. A nagykorú gyerekek pedig kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni – emlékeztetett. A képviselő kifejtette, hogy ez azért lett az Alaptörvényben rögzítve, mert az elmúlt évtizedekben a magyar társadalom egy része leszokott arról, hogy szüleiket, nagyszüleiket védje és óvja.

– Az elvesztett szülő, nagyszülő kapcsolatot a törvény erejénél fogva segítjük újraépíteni 

– fűzte hozzá a politikus, aki szerint hálával tartozunk a korban és bölcsességben előttünk járóknak.

Hozdik Zsolt plébános Szennai András korábbi pannonhalmi főapát gondolatait idézte, aki szerint „az antik világnak, kiváltképp a régi keletnek, és ide sorolhatjuk az ószövetségi időket, a szemlélete arról tanúskodik, hogy csakis a már teljesen érett, öreg ember tekinthető egészen embernek. A gyermek, a fiatalkorú folyamatosan fejlődik, még nem kész ember, csak halad a teljes emberség felé.”

Az idősek napi rendezvényen Kovács Teodóra Krisztina református lelkész vezetésével a helyi gyülekezet gyermekcsoportja adott ünnepi műsort, majd a kelebiai Farkas László Általános Iskola 3. osztályos tanulói köszöntötték versekkel, énekkel és tánccal a szépkorúakat.

Az idősek klubjának tagjai is készültek az ünnepségre, elsőként Jáger Istvánné és Sabo Battanc Ágnes szavalt verseket, majd Miklósovics Károlyné előadását hallgatták az ünnepség résztvevői.

A kelebiai Pereputty Sport és Kulturális Egyesület és a Kelebiai Nyugdíjas Egyesület táncos produkcióval, míg a kelebiai daloskör dalcsokorral készült. Az ünnepséget Csorvási Zoltán és Csorvási Kata zenés műsora zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában