Lakitelek

2023.10.01. 17:47

A Magyar Szent Család-szobor a helyes irányt mutatja nekünk – galériával

A Magyar Szent Család szoborkompozícióját avatták fel vasárnap délelőtt Lakiteleken a 44-es főút és 4622-es út kereszteződésében lévő körforgalomban. Az alkotást a Népfőiskola Alapítvány megbízásából Lantos Györgyi szobrászművész készítette.

Vajda Piroska

A 44-es főút és a 4622-es út lakiteleki körforgalmának középső részén áll a szoborkompozíció

Fotó: Vajda Piroska

A Duna–Tisza köze keleti csücskében, a Tisza mentén egymással háromszöget bezáró településeken tisztelhetjük a Magyar Szent Család ereklyéit: a szentkirályi római katolikus templomban Szent István király ereklyéjét, a nyárlőrinci római katolikus templomban Boldog Gizella ereklyéjét, a lakiteleki római katolikus templomban Szent Imre herceg ereklyéjét. A Kárpát-medencében egyedülálló módon találhatóak meg egymás közelségében a magyar államiságot megalapozó Magyar Szent Család tagjainak ereklyéi. Ezt megerősítve és ennek emléket állítva készült el a 44-es főút és a 4622-es út lakiteleki körforgalmának középső részén a szoborkompozíció.

Madari Róbert, Lakitelek polgármestere
Fotó: Vajda Piroska

A vasárnapi szoboravatón Madari Róbert, Lakitelek polgármestere arról beszélt, hogy az esemény sokkal több mint egy szoboravatás. Ez egy olyan pillanat, amely összeköti a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket. Szent István király és családjának ereklyéi emlékeztetnek bennünket arra, hogy maradjunk hűségesek azokhoz az értékekhez, amelyeket ők építettek és képviseltek. Ők azok, akik megmutatták, hogy a keresztény hit meghonosodása mellett, hogyan tudja a magyar nép megőrizni Európában a magyarságát – fogalmazott a településvezető. Hozzátette: Lakitelek, Nyárlőrinc és Szentkirály több száz éves közös múlttal rendelkezik. Ez a szobor arra emlékeztet minket, hogy ne felejtsük el közös gyökereinket, és arra is ösztönöz bennünket, hogy közösen építsünk egy jobb jövőt. Ez a szobor az összetartozás és az összefogás szimbóluma lesz.

Pénzváltó István, Nyárlőrinc polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: az út és család, ami bennünket itt összehozott. Két látszólag különböző, ám tartalmában igencsak hasonló fogalomról van szó. Mindkettő embereket köt össze. A 44-es számú út és a Magyar Szent Család: mindkettő napi szinten jelen van az életünkben, hiszen kijelölik, merre menjünk. Ha jó úton akarunk menni, válasszuk a 44-est, ha jó úton akarunk menni, akkor válasszuk a szent család által lefektetett nyomvonalat.

Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere arról beszélt, hogy szép jelkép ez a szoborcsoport, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy a Magyar Szent Család mintájára mindenki építse fel a saját lelki emlékművét. Erre kiváló alkalom a Magyar Szent Család-zarándokút is, amely szintén összeköti a három települést és idén 35. alkalommal szervezték meg. Úgy fogalmazott, igazán nagy élmény, amikor a zarándoklat során a szívünkbe zárhatjuk ennek a három ősünknek az alakját.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő
Fotó: Vajda Piroska

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke a körforgalmi csomópontok létrehozásának fontosságát emelte ki. Mint mondta, az útkereszteződésekben kialakított körforgalmak által biztonságosabb, gyorsabb és környezetkímélőbb lesz a közlekedés.

– Természetes volt számomra, hogy olyan jelkép kell ebbe a körforgalomba, amely összeköti ezt a három települést. Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre herceg valóban jelképe a családnak, a szent családnak, de a magunk családjának is, a településen belüli közösségnek, mint nagy családnak és ennek a három településnek is. E családi közösség összetartó ereje kell, hogy segítsen bennünket a napi munkában – zárta köszöntőjét a honatya.

Hazánk hetedik leghosszabb gyorsforgalmi útja épül

Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára arról a többéves építőmunkáról beszélt, amelynek során a szobornak helyet adó körforgalom is megépült. Elmondta, az M44-es gyorsforgalmi út építése évek óta kiemelt szakértelemmel és kiemelt figyelem mellett zajlik. Az M44-es az a kétszer kétsávos autóút, amely az M5-ös autópályát és Békéscsabát fogja összekötni gyorsforgalmi úttal. Ezek a munkálatok 2016-ban indultak meg és 2019-ben az első sikereit már élvezhettük, hiszen a 61 kilométeres Kondoros–Tiszakürt szakasz átadása megtörtént. Rá egy évre a 19 kilométeres Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszt is birtokba vehették a közlekedők. 2021-re elkészült a Tiszakürt–Lakitelek szakasz. Ezáltal a 125 kilométeres hosszból mintegy 89 kilométer megvalósult.

2020 óta folyamatos a kivitelezése a 4,6 kilométeres Szentkirály és Lakitelek közötti szakasznak, és még tavaly elkezdődött az utolsó 32 kilométeres szakasz megvalósítása. A beruházás során több kiegészítő projektet is meg kellett valósítani, ilyen volt például ez a több mint 20 kilométer hosszú 44-es számú főúti megerősítés is két körforgalom megvalósításával.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy van még tennivaló bőven, de ünnepelni való is. Terveik szerint ez év végén átadják a közlekedőknek a szentkirályi elkerülő 2,9 kilométeres szakaszát. Jövő év első felében tervezik átadni a Szentkirály–Lakitelek 4, 6 kilométeres szakaszát és 2025-ben pedig a hiányzó 32 kilométer megvalósítását célozták meg. A teljes 125 kilométeres beruházás közel 400 milliárd forintból valósul meg, tisztán hazai költségvetési forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában