Önzetlenség

2023.09.28. 12:10

Végzős diáktársuk miatt adtak vért a Bajai III. Béla Gimnázium tanulói

Véradást szerveztek egy bélás diák támogatására pár nappal ezelőtt.

Márton Anna

Sok önzetlen diák nyújtotta tű alá a karját a bajai gimnáziumban

Fotó: Beküldött fotó

A Bajai III. Béla Gimnázium 12. évfolyamos diákjai az irányított véradás keretében közel 24 egységnyi vért adtak, amiből 72 vérkészítmény készült. Az intézmény által megszervezett, önkéntesen vállalt irányított véradás kifejezetten egy végzős bélás diák gyógyulására irányult, akit nagyon várnak vissza idén az iskolapadba.

A vércsoportok sokfélesége miatt általában kevés az esély arra, hogy az ilyenkor levett vér egy beteg kezelésére közvetlenül alkalmas legyen, ezért a leadott vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) központi készletébe kerül. A kedvezményezett beteg pedig a készletből a kezelésére legalkalmasabb, csoportazonos, megfelelő mennyiségű vérkészítményt kapja majd meg. Az iskolába érkező Magyar Vöröskereszt és az OVSz munkatársainak visszajelzései alapján példaértékű volt az évfolyam bélás diákjainak önkéntes segítségnyújtása. Az előzetes tervek szerint tavasszal ismét szervez az intézmény iskolai véradást, amellyel célja az önkéntes véradás fontosságának kihangsúlyozása és a gyógyulás elősegítése azok számára, akik ezzel létfontosságú vérkészítményt kapnak – tájékoztatta hírportálunkat a Bélás sajtóiroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában