Kiállítás

2023.09.16. 08:48

Új oldaláról mutatkozott be az elismert olasz szobrászművész Lajosmizsén – galériával

Pénteken nyílt meg a Kecskeméten élő Angelo Minuti olasz szobrászművész kiállítása a lajosmizsei Művelődési Házban. A világszerte ismert alkotóművész új oldaláról mutatkozott be, ezúttal a grafikái kaptak nagyobb szerepet.

Sebestyén Hajnalka

Angelo Minuti

Fotó: Bús Csaba

Angelo Minuti szobrászművész elismert alkotó nemcsak Olaszországban, hanem világszerte, így hazánkban is. 23 évvel ezelőtt választotta új otthonául Kecskemétet, ahol egy csendes kis tanyán alkot. Vallja: az elmúlt húsz évben, Kecskeméten, a maga tökéletes magányában alkotta meg élete legjobbjait, távol Milánó nagy zajától, és a stressztől. 

A tárlaton – a kiállító tér lehetőségeihez igazodva – csak néhány szobra látható, inkább a grafikái és fali domborművei kaptak nagyobb hangsúlyt. Korábban egy-egy kiállításán egy adott témát dolgozott fel, most azonban több témából merített, a kiállító tér adottságaihoz igazodva. 

A kiállítást a kecskeméti Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület és a Lajosmizse Város Művelődési Háza közösen szervezte meg. A megnyitón Steiner Ágnes, az egyesület elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket. A műsor hangulatát emelte a Lajosmizsei Városi Kamarakórus dallamcsokra, akik több olasz művel léptek a közönség elé.

Basky András, Lajosmizse polgármestere beszédében kiemelte: városuk számára fontos a kulturális élet, törekednek arra, hogy minél sokszínűbb programot kínáljanak az itt élőknek. Elmondta: amikor épült az új művelődési ház, már lelki szemei előtt látta a kiállítótérben a sok szép alkotást. Ahogyan fogalmazott: ők adják a keretet a festményhez, öröm számára, hogy újabb neves alkotót köszönhetnek a ház falai között, Angelo Minutit, akinek alkotásai jellegzetesek, egyediek és magával ragadóak. 

A kiállítást ünnepélyesen dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegye közgyűlésének alelnöke nyitotta meg, aki mintegy 20 évvel ezelőtt ismerte meg Angelo Minutit. Köszöntőjében elmesélte, hogyan ismerkedtek meg. Egykoron Kecskeméten, a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója volt. Hetény szélén állott a híres Móricz-fa, mely alatt még Móricz Zsigmond is pihent. Amikor a 2000-es évek elején egy villámcsapás hatására kidőlt a fa, a helyben élő művészekkel, így Angelo Minutival és Bahget Iskanderrel közösen törekedtek a fa megmentésére az utókornak. Angelo Minuti Móricz Zsigmond munkásságának is emléket állított önzetlenül és ingyenesen egy szoborral, mely a mai napig látható a hetényi művelődési ház udvarán. 

Dr. Mák Kornél Angelo Minuti munkássága kapcsán kifejtette: minden művésznek saját stílusa, önkifejezése van, alkotásai beszélnek. Angelo Minuti alkotásainak mélysége transzcendens és végtelen. Saját irodájában is van egy Angelo Minuti alkotás, mely minden nap üzenettel bír számára. Végül arra bíztatott mindenkit, tekintsék meg a kiállítást, melyből a hit, az olasz temperamentum és az alkotó személyisége egyaránt árad. 

A tárlatmegnyitó második részében Both Krisztina, az egyesület titkára beszélgetett az alkotóval. Ebből a közönség először megismerhette a művész magyarországi kötődéseit. Angelo Minuti elmesélte: már gyermekkorában gyűjtötte az olasz bélyegek mellett a magyarokat, melyek nagyon szépek és színesek voltak. Katonakorában pedig divat volt, külföldi levelezőtársakkal levelezni. Ő egy magyar lányt kapott, akivel jó kapcsolatot ápolt. 

A beszélgetés során szóba került, hogy nagyon sok alkotása női alakot, arcot jelenít meg. Elmondta: a magyar nők nem szebbek más társaikkal szemben, de érzékibbek, vonzóbbak, így őt is megihletik. 

Végül a terveiről szólt. Kettő is foglalkoztatja. Egyrészt 2025-ben magyarországi ittléte 25 éves jubileumára egy nagyszabású tárlatot szeretne. A másik terve még csak körvonalazódik, így arról részleteket nem osztott meg. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában