Nagykőrös

2023.09.07. 19:04

Tündéri elemek alkotják a felvidéki művész légies acélszobrait – galériával

Čech Gábor felvidéki acélszobrász munkáiból nyílt kiállítás a nagykőrösi Naphíd Galériában szerda délután. Az autodidakta, de professzionális szinten alkotó művész légies acélszobrai október 2-ig tekinthetők meg.

Horváth Péter

Čech Gábor (jobbról)

Fotó: Naphíd Galéria

A különleges tehetségű Čech Gábor magyar ajkú autodidakta művész, akinek több csallóközi települést is díszítenek a magyar eredetmondákhoz kötődő köztéri szobrai. A művész különleges életutat járt be. Az 1976-ban született alkotó komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziumba járt, majd érettségi után nem ment tovább egyetemre, hanem autószerelőként kezdett dolgozni. Mint fogalmazott, annyira megragadta a műhely hangulata, hogy ilyen irányba indult tovább, majd szakmunkásként is kitanulta a szakmát. Az autószerelés kapcsán kezdett acélszobrászattal foglalkozni, a használhatatlanná vált alkatrészeknek elkezdett más formát adni. Az évek során magát képezte. Kecses, légies szobrai nem kovácsolással, hanem hegesztéssel készülnek. Számos kiállítással büszkélkedhet, magáénak tudhatja a Limes galéria talán leglátogatottabb tárlatát. 

A megnyitón Kriskó János televíziós műsorvezető, kulturális újságíró méltatta az alkotó munkáit. Kriskó János istenáldotta őstehetségnek nevezte a művészt, akinek 30 éves korában, 2005-ben volt első tárlata. Elmondta, hogy Čech Gábor a családban meglévő ezermesterhajlam viszi közel őt a fémhez és nagyon jót tett, hogy kétkezi mesterséget talált magának és művészeti képzettségét autodidaktaként szerezte meg.

Kriskó János arról is beszélt, hogy hogyan lesz valakiből fémszobrász úgy, hogy autókat szerel. – Valószínűleg létezik olyan felső sugallat, amire nincs értelmes magyarázat. Ezt Čech Gábor kapja, küldi valaki a transzcendensből. Látható, hogy számos szobrászattal kapcsolatos szakirodalmat elolvasott, de az nem tanulható könyvből, amit a munkái hordoznak. Ezek sugallat hatására létrejövő, eredendő esztétikai magatartást kifejező munkák, aminek létrehozása csak kevés kiválasztott számára adatik meg – fogalmazott Kriskó János, hozzátéve, hogy a megrendelésre is dolgozó művész néhány éve él teljesen a szobrászatból. 

– Készített számos köztéri szobrot, Trianon-emlékműveket, Turulokat. Ezeket is képes volt kiemelni az unalomig ismert jellemzőkből. Magyar szívvel gondolkodó alkotóról van szó a felvidékről, akinek az anyaországi galériában a helye – hangsúlyozta Kriskó János.

Kriskó János arról is beszélt, hogy Čech Gábor nem nagy művekben, hanem kisplasztikákban gondolkodik. Tárgyai szétszedhetők és újraépíthetők. Nem képződik nála hulladék, hiszen eleve abból építkezik. Mondandója általános és emelkedett, ami függ attól, hogy mit álmodik és hogyan álmodik. Nagyon változatos, sok irányú, de minden mozzanatában professzionális művészete. És ami nagyon fontos: alkotásainak lelke van. Részben kell hozzá a mérnöki pontosság, de benne van a káosz mozzanata is. Mégis, hogy a tökéletest is meghaladja, az teszi, hogy van benne valami tündéri elem, valami, amit nem lehet megmagyarázni, csak érezni – zárta méltatását Kriskó János.

A kiállítás megtekinthető október 2-ig a Nagykőrösön, a Deák Ferenc téri Naphíd Galériában.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában