Beruházás

2023.09.05. 10:50

Több iskolában is végeztek felújításokat Bács-Kiskunban, és további fejlesztések várhatók

Idehaza elkezdődött a tanév. Vágó Ferencnének, a Kiskőrösi Tankerületi Központ tankerületi igazgatójának tettük fel kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy van-e elegendő tanár a katedrákon, illetve hogyan változik az oktatásra vonatkozó jogszabály.

Barta Zsolt

A felvételen Vágó Ferencné tankerületi igazgató minisztériumi dicsérő oklevelet adott át több évtizedes szakmai munkájának az elismeréséért Oláh Ibolya tanítónőnek múlt pénteken, az izsáki tanévnyitón. Jobbról Kapás Zoltánné intézményvezető

Fotó: Bús Csaba

− Minden iskolában van elegendő szaktanár az órák ellátására? Mely tárgyak ellátása jelent gondokat? Hány pályakezdő új tanárt vettek fel az idei új tanévre? −  kérdeztük Vágó Ferencnét, a Kiskőrösi Tankerületi Központ tankerületi igazgatóját.

− Az iskolákban a tanítási órák és egyéb foglalkozások ellátása során a pedagógusok alkalmazására több forma biztosított. A legnagyobb arányban fő állású, teljes állásban foglalkoztatott pedagógusok vannak, ezen kívül jellemző a részmunkaidős pedagógusok és az óraadó tanárok alkalmazása. Nyugdíjas pedagógusok közül is többen szívesen vállalják a további foglalkoztatást részmunkaidősként, de akár teljes állásban is. Mivel az általános iskolák jellemzően kistelepüléseken találhatók –kevesebb a városi rangú település –, így a korábbi években kialakult szokások alapján a kisebb óraszámú tantárgyakat tanító pedagógusok önként vállalnak a közeli települések iskoláiban áttanítást. Az álláshelyek betöltése folyamatos, a hiányzó tanárok pótlása az adott intézmény és a fenntartó feladata a hatályos jogszabályi keretek között. A Kiskőrösi Tankerületi Központ mindent megtesz, hogy biztosítsa a zavartalan tanévkezdést. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj bevezetése óta folyamatosan emelkedik egyrészt a pályakezdő fiatalok, másrészt a további szakos végzettséget szerző pedagógusok száma. A következő tanévre 7 pályakezdő pedagógust sikerült alkalmazni, melyek közül 5 Klebelsberg-ösztöndíjas. Összesen 16 fő ösztöndíjas pedagógus tanít jelenleg az intézményekben: jellemzően tanító, szakos iskolai tanár vagy gyógypedagógus végzettségűek, de van alapfokú művészetoktatási intézményben hangszert oktató tanár is.

− Hol történtek az elmúlt időszakban felújítások?

− A Kiskőrösi Tankerületi Központ a Magyar Falu Program keretében az alábbi helyszíneken valósított meg infrastrukturális fejlesztéseket: Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola Balotaszállási Tagintézményében és a Kelebiai Farkas László Általános Iskolában az iskolaépület tetőfelújítását, a Kunpeszéri Általános Iskolában udvarfejlesztést, a Tompai Szabó Dénes Általános Iskolában infrastrukturális fejlesztést (villamoshálózat felújítás és udvari burkolatjavítás), a Bócsai Boróka Általános Iskolában szintén az iskolaépület tetőfelújítását, valamint fűtéskorszerűsítést (a felújítás jelenleg még kivitelezés alatt áll) végeztük el. 

A Kiskőrösi Tankerületi Központ, a 2022. október 18-án megjelent Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása című EFOP- 4.1.12-22 kódszámú pályázatra nyújtott be sikeres pályázatot 6 darab megvalósítási helyszíne vonatkozásában. A pályázati lehetőség az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos hálózatának megújítását, üzembiztonságossá tételét célozza meg. Befejezési határidő: 2023. október 31. A fejlesztéssel érintett oktatási intézmények: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola, Páhi Általános Iskolája, Kiskunhalasi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskola, Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskolája, Kelebiai Farkas László Általános Iskola, Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium, Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola.

A Klebelsberg Központ kiemelt projektje az EFOP-4.1.11-21-2021-00001 Okostanterem, az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése című pályázat keretében történő felújítások. A projekt célja, hogy a jövő generációja számára a legmodernebb infokommunikációs eszközök és módszertanok felhasználásával olyan kollaborációs tantermek kerüljenek létrehozásra, amelyek elősegítik a Projektben érintett településeken lévő intézményekben tanulók esélyegyenlőségét, annak érdekében, hogy a jövőben szükséges kompetenciákat már az alapfokú oktatásban megszerezzék. A projekt keretében a konvergencia régió területén állami fenntartású köznevelési intézményekben kerül kialakításra okostanterem. Az okostantermek korszerű technológiájú digitális eszközökkel kerülnek felszerelésre, laptopokkal és azok feltöltését is biztosító tároló szerkényekkel, a tananyagok élvezetesebb megjelenését lehetővé tevő vizuális eszközökkel, illetve tárgyalkotó és formázó eszközökkel (3D nyomtatók, Lézervágó és tradicionális tárgyalkotás eszközei).  A fejlesztéssel érintett oktatási intézmények: Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola, Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, Kelebiai Farkas László Általános Iskola, Tompai Szabó Dénes Általános Iskola.

Múlt csütörtökön adták át a kiskőrösi Bem József Általános Iskola új szárnyát, a tanévnyitó keretében.
Fotó: Pozsgai Ákos

− Az új státusztörvény eredményeként mennyiben változik meg a tanárok mindennapi tevékenysége?

− A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény fokozatos bevezetése a köznevelési intézmények alkalmazottai számára nem jelent a mindennapi tevékenységük során semmilyen negatív, sőt, ami eltér a korábbi rendelkezésektől, azok mind kedvezőbb helyzetbe hozzák a tanárokat. Az iskolák mindennapi életét, az oktató-nevelő munkát változatlanul a tanév rendje szerint kell megszervezni minden intézmény típusban. A már 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben (1, 5, 9. évfolyamoktól) bevezetésre kerülő 2020-as Nemzeti alaptantervben (Nat) foglalt szabályozásnak megfelelő kerettantervek alapján készített helyi tanterveket az iskolák felmenő rendszerben a következő tanévtől valamennyi évfolyamon alkalmazzák. A Nat 2020-ban tanulási területenként kétéves bontásban meghatározott alapóraszámok, valamit a tanulók heti kötelező alapóraszámának és évfolyamonkénti maximális óraszámának a csökkentése a tanulók számára a leterheltségük csökkenését eredményezik. A pedagógusok köznevelési intézményekben végzett mindennapi munkájában az új életpályáról szóló törvény reményeink szerint hosszabb távon a minőségi munka növekedését és annak nagyobb elismerését hozhatja

− Várható-e az idén béremelés a tanárok számára?

− A Kiskőrösi Tankerületi Központban a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak Gyakornok, Pedagógus I., Pedagógus II. és Mesterpedagógus fokozatba vannak besorolva. A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény alapján a pedagógusok garantált illetménye és az ágazati szakmai pótléka együttesen nem lehet kevesebb Gyakornok besorolás esetében 400 000, Pedagógus I. besorolásnál 410 000, Pedagógus II. besorolásnál 430 000 és Mesterpedagógus esetében 520 000 forintnál. A megemelt összeg 2023. július 1-jéig visszamenőleg jár, amelyről 2023. szeptember 15-ig kell értesíteni az érintetteket. A 2023. július 1. és 2023. október 31. napja közötti illetmény különbözetet 2023. december 10-ig kell kifizetni az érintettek részére. A továbbiakban 2023. november 1-jétől havonta jár a megemelt illetmény.

−Hol számíthatnak a pedagógusok arra, hogy más településeken kell majd helyettesíteniük?

− Az eseti helyettesítések rendjét az adott köznevelési intézmény feladatellátási helyén dolgozó pedagógusok számára az iskola igazgatója határozza meg a jogszabályi keretek között. A jelenleg érvényes tantárgy-felosztások alapján egyelőre nem látszik szükségesnek más településen történő helyettesítés elrendelése a pedagógusok részére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában