Hadisír

2023.09.28. 19:54

Tizenkilenc hősi halott katonát exhumáltak Gátéron

Tizenkilenc, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak Gátér köztemetőjében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai.

Vajda Piroska

Az exhumált 19 magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították

Fotó: Magyar hadisírgondozás közösségi oldala

A szervezet közösségi oldalán közzétett tájékoztatóban olvasható, hogy az 1948-ban készült jelentés szerint 11 nevesített és 12 ismeretlen magyar katonát temettek el Gátéren. Egy korabeli temetőtérkép három katonasír helyzetét mutatja a temetőben. A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai még augusztusban végezték el a feltárást. A szakemberek munkáját az MH 38. Területvédelmi Zászlóalj öt tartalékos katonája segítette. 

Az exhumált 19 magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították
Fotó: Magyar hadisírgondozás közösségi oldala

Az exhumált 19 magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katonák újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen ősszel kerül sor. Személyi azonosításra sajnos egy esetben sem volt lehetőség. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában