Nyirati Klára

2023.09.07. 19:23

Megindokolták az iskolabusz megszüntetését Baján

A tanyasi gyerekek részére az iskolabuszjáratot 10 éve indította el Zsigó Róbert, akkori bajai polgármester a Cigány Önkormányzat elnökének kérelmére.

Márton Anna

Nyirati Klára polgármester költségcsökkentésre hivatkozik

Fotó: Márton Anna

Mint arról korábban beszámoltunk, Nyirati Klára polgármester levélben értesítette Horváth Szilvesztert, hogy idén megszüntetik az iskolabuszjáratot, költségcsökkentésre hivatkozva. 

Horváth Szilveszter, a Cigány Önkormányzat elnöke hírportálunkat arról tájékoztatta, hogy legalább 40-50 kisgyereknek kell gyalogolnia a közel két kilométerre lévő buszmegállóig.

A gyerekek jelenleg a helyi buszjárattal tudnak közlekedni, a buszmegálló legközelebb két kilométerre van. Mint azt Horváth Szilveszter hangsúlyozta, nem lenne túl nagy gond, de vannak pici gyerekek is, elsősök, óvodások. 

Nem is érti, hogy miért hozott Nyirati Klára ilyen döntést, szerinte a harmadik és a negyedik körzet ellen ez valamiféle bosszúhadjárat, nem érti, hogy miért éppen itt kell spóroljon az önkormányzat.

Kovács Csaba önkormányzati képviselő kijelentette, hogy igazából a külterületi körzetébe tartozó óvodások, kisiskolások intézménybe jutását nehezíti meg Nyirati Klára polgármester asszony elutasító döntésével.

Megkerestük az ügyben Nyirati Klára polgármestert is. A polgármester asszony megbízásából, Geri Gabriella polgármesteri titkárság vezetőtől érkezett a válasz, mely tartalmazza az indoklást a megszüntetett iskolabusszal kapcsolatban.

Az indoklás szerint, a Covid-19 pandémia okozta kedvezőtlen hatások, majd az azóta kialakult, napjainkban is tartó negatív világpiaci folyamatok, mint a magas infláció, megnövekedett energia- és üzemanyagárak miatt az iskolabusz biztosítása a 2022/2023-as tanévben közel 11 millió forint volt. Ennek értelmében biztosították a a Baja külterületein élő családok számára az óvodás és iskolás korú gyermekek nevelési-oktatási intézmények és lakóhelyeik közötti napi ingázását külön szerződéses buszjárat megrendelésével. 

2023. júniusában megkezdődött a 2023/2024-es tanév tanulószállításával kapcsolatos feladatellátás előkészítése minden releváns információ beszerzésével, illetőleg a lehetőségek és pénzügyi helyzet áttekintésével. Az előkészítési folyamat során megállapítást nyert, hogy a jelentős költség érdemben nem csökkenthető.

Mindezekre tekintettel, valamint annak relációjában, hogy mind a Gólya sor környékén, mind pedig a IV. körzet tanya külterületén lakó gyermekek számára biztosított és elérhető az intézmények és a lakóhelyek közötti helyi menetrendszerinti buszjáratokkal való ingázás teljesen ingyenesen, az a városvezetői döntés született, hogy a tanulószállítás korábbi formája kerüljön megszüntetésre.

Nyirati Klára: „Álláspontom szerint a körülményeket, főként a pénzügyi vonatkozásokat tekintve ez volt a legracionálisabb döntés, mely ez ügyben születhetett, annak ismeretében főként, hogy a júniusi számításaink óta a gázolaj ára 560 forint/literről már kb. 650 forint/literre emelkedett , mely az eredetileg kalkulált bekerülési költséget még a tanév megkezdése előtt további 1–1,5 millió forinttal megemelte volna, és további drágulásra is számítani lehet.”

Továbbá kijelentette, hogy: a szolgáltatást potenciálisan igénybevevő gyermeklétszám a tavalyi évhez képest 37 főről 25 főre, mintegy 30 százalékkal csökkent. Az a városvezetői döntés született, hogy a tanulószállítás korábbi formája kerüljön megszüntetésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában