Szentmise

2023.09.01. 17:58

Megható tanévnyitót tartottak a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában – galériával

Szentmisével kezdődött a tanévnyitó ünnepség a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola diákjainak augusztus 31-én a Szent József-templomban.

Márton Anna

Boldog elsősök léptek át a kapun

Fotó: Márton Anna

Csorba Dávid atya celebrálta a tanévnyitó szentmisét a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában. Az iskola fenntartója a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye. Mint elhangzott, idén 22 elsős ül be az iskolapadba.

A lelki feltöltődést követően a templomkertben tartották a megnyitóünnepséget. Az iskolában különleges hagyomány, hogy az új elsősök egy feldíszített kapun sétálnak át, ahol az igazgató, a lelki vezető és a tanító néni várja őket. Bíró Györgyi Anna igazgató beszédében szólt az elsősökhöz és a nagyobb diákokhoz is. Kiemelte az idő két fontos aspektusát: a múltat és a jövőt.

– A múlt emlékeink otthona, azok a pillanatok és események, amelyek alakították azt, akik ma vagyunk. A jövő tele van lehetőségekkel és tervekkel. Az, ahogyan az időt használjuk és értékeljük, befolyásolhatja, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé és milyen úton járunk. Az időnek nincs megállítása vagy visszaforgatása, ezért fontos, hogy jól használjuk ki. Az időgazdálkodás segít abban, hogy hatékonyabban és céltudatosabban éljük mindennapjainkat. Gondolkodjunk el az idő értékéről, a pillanatok fontosságáról. Olykor úgy érezhetjük, hogy az idő gyorsan repül, és olykor úgy, hogy lassabban telik. Legyünk jelen a pillanatban, értékeljük azokat az apró örömöket és élményeket, amelyeket az életünk során tapasztalunk. Az idő arra is emlékeztet, hogy sosem késő elkezdeni valami újat vagy változtatni az életünkön. Kedves gyerekek, az idő értékes ajándék, amellyel mindannyian rendelkezünk. Legyetek tudatosak abban, hogyan és mire használjátok azt – fogalmazta meg útravaló gondolatait Bíró Györgyi Anna.

A következő percekben bejelentette az új pedagógusokat az iskolában, majd az ünnepség az elsősök sétájával zárult. A feldíszített kapun áthaladva egyik oldalon elbúcsúztak a szülőktől, a másik oldalon az igazgatónő, a lelki vezető és a tanító néni fogadta őket nagy öleléssel.

 Mint azt Bíró Györgyi Anna hangsúlyozta, szeretnék olyan ünnepélyessé varázsolni ezt az alkalmat, hogy örök élmény maradjon nekik és a szüleiknek, testvéreknek. Volt, ahol a szülőnek, de volt olyan is, ahol a kisebbik testvérnek könnybe lábadt a szeme. A kis elsősök vidáman, de kicsit megszeppenve haladtak át a kapun. A meleg ölelést már a biztonságérzés követte.

Bíró Györgyi Anna igazgatónő elmondta: teljesen felkészültek  a gyerekek fogadására. Az iskolát kifestették, az osztálytermeket az osztályfőnökök kidíszítették. A szaktanári ellátottságuk maximális.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában