Program

2023.09.02. 10:50

Már javában zajlik Kiskőrös legnagyobb ünnepe – galériával

Pénteken kezdődött a huszonkilencedik alkalommal megrendezett Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokat. A város legnagyobb ünnepét minden évben a szüret kezdetén tartják.

Barta Zsolt

A Szivárvány Szlovák Táncegyüttes is fellépett a kiskőrösi színpadon

Fotó: Barta Zsolt

A pénteki megnyitón több százan vettek részt. Kora délután, ahogy szinte minden évben, így az idén is a Szarvas Étterem hátsó termében a hazai borlovagrendek adtak egymásnak találkozót a helyi Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend szervezésében. Tóth Imre katolikus plébános a bor és a biblia kapcsolatát elemezte, míg Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a jelenlegi borpiaci helyzetről adott áttekintést. Ezt követően a Szentpéteri Pincészet kiváló díjnyertes borait kóstolhatták meg a borlovag-vendégek. 

A borász esemény után a főtéren a nagyszínpadon folytatódott a programsorozat. A hatalmas sátor alatt a kényelmes székek többségét 17 órára elfoglalta a közönség, akiknek a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes és a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar adott vérpezsdítő koncertet, majd Domonyi László polgármester köszöntötte a fesztivál résztvevőit. Rögtön kiemelte, hogy itt a szüret, és a borutcában már kóstolható a Néró szőlőből készült idei rozébor. A fesztiváli hangulatot befolyásolja a szőlőtermés minősége és mennyisége. − Az idén úgy tűnik Kiskőrösön egyikkel sincs baj. Ettől függetlenül az elmúlt évek nehézségei még mindig sújtják a gazdaembereket: éppen kiláboltunk a világjárványból, de jött a háború és a következményei. 

A kiskőrösi ember azonban 300 éve mindig küzdött és teszi ezt jelenleg is 

− fogalmazott Domonyi László. 

A polgármester kitért arra is, hogy néhány hét múlva lezárul a Petőfi 200 rendezvénysorozat. Ennek egyik csúcspontja volt március idusán a szülőház előtt rendezett országos ünnepség, amelyen Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor mondta el ünnepi beszédét. A Petőfi-kultusz ápolása kötelessége a város lakosainak. Október 17-én a kiskőrösiek is lezárják az emlékezések sorozatát. Azért ezen a napon, mert Jókai Mór 1880-ban ezen a napon adta át a szülőházat a városnak megőrzésre, mondta a polgármester. 

A város elöljáróját dr. György István államtitkár követte, aki hangsúlyozta, hogy Kiskőrös 1987 óta viseli a szőlő és bor városa címet, amely az egyik legismertebb magyar város a költőnek köszönhetően. 

Majd felidézte az újratelepítés évszázadait, méltatta a felvidéki telepesek szorgalmas munkáját. 

Hangsúlyozta, hogy ennek is köszönhető az, hogy a vármegye egyik leggyorsabban fejlődő, élhető városa a település. 

A politikus után Font Sándor országgyűlési képviselő is meleg szavakkal méltatta a fesztivált. Hangsúlyozta, hogy a város legnagyobb ünnepe a rendezvénysorozat. Ezt követően Kecskeméti János szőlész-borásznak nyújtotta át Domonyi László a Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért díjat a nagyszínpadon, a borlovagrendek tagjainak díszsorfala előtt. Majd négy új tagot avatott a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend. Béleczki Mihály nagymester és Nagy Erzsébet ceremónia mester ellenőrizték huszonnégy vendég borrendi képviselő előtt, hogy Gyepes Zsolt, Vörös László, Kerekesné Péli Gyöngyi, és a tiszteletbeli tag, ifjú Csizmazia Darab Józsefet megfelel-e a tagság előírta feltételeknek. Az este koncerttel folytatódott. 

A szombati program:

Délben a nagyszínpadon Jó ebédhez szól a nóta- Dancs Annamari és Laki Péter operett műsora
13.00 Agárdi Szilvia énekesnő zenés műsora
14.00 A Kiskőrösi SZÓLAM AMI néptánc tagozata és a Hétszínvirág Alapítvány Kiskőrösi Néptáncegyüttes fellépése
16.00 Romani Design ruha bemutató és Varga Helena Band koncert
17.00 XI. Veterán Jármű randi – felvonulás a Petőfi úton
17.30 Karaván Familia  koncert a hegyközség irodája mellett
18.30 Horváth Tamás élő koncert
21.00 Crazy Little Queen Tribute élő koncert
22.00 Jet Caffe Sátor Classic a Postánál
           Lali, Anita és Nani – Retro Party a Borutcában

A szüreti felvonulás szombaton 14 órai kezdettel lesz a Petőfi úton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában