Baja

2023.09.14. 07:00

Két aranyérmet nyert az Antal pincészet Ázsiában

A Dél-Koreában, Dae­jeonban megrendezett Asia Wine Trophy nemzetközi borversenyen a bajai Antal Pincészet két borát aranyéremmel díjazták. Ázsia legnagyobb és legfontosabb borversenyét szeptember 3–6 között tartották, amelyre idén 38 országból közel 3500 minta érkezett.

Márton Anna

Két aranyérmet nyert a pincészet

Fotó: Kapott fotó

A 103 fős zsűri az Antal Pincészet két tételét – a szekszárdi cabernet franc 2020 vöröst, valamint a cabernet sauvignon 2022. rosét – aranyéremmel jutalmazta. A zsűrit 23 ország szakemberei alkották, köztük volt Herczeg Ágnes magyarországi borszakértő. Az ázsiai megmérettetés előtt a borok Berlinben vettek részt egy borversenyen, ezt követően jutottak ki Ázsia legnagyobb borversenyére, tájékoztatta hírportálunkat Antal Attila borász, az Antal Pincészet ügyvezetője. Szerinte rendkívül fontos, hogy külföldön is megmérettessék a magyar borokat. A bajai pincészet már harmadik alkalommal vesz részt az ázsiai versenyen, és minden évben aranyérmet szerezett. Tavaly a chardonnay 2021., előtte a merlot 2015. bor kapott aranyérmet. Magyarország berlini nagykövetsége biztosítja a lehetőséget, hogy a magyar borászatok kedvezményesen részt vehessenek a versenyen, hogy minél több helyen megismerjék a magyar borokat. Ők segítik az egészen kicsi pincészeteket is, a nevezési díj és a szállítási díj költségének nagy részének átvállalásával. 

A cabernet sauvignon ro­séval kapcsolatban Antal Erika hírportálunknak elmondta, hogy nem is gondolták volna, hogy ilyen jól szerepel, öröm, hogy a hosszú úton is megőrizte gyümölcsösségét és meggyőzte a bírákat. 

Antal Attila borász, az Antal Pincészet ügyvezetője 
Fotó: Kapott fotó

– Kint többnyire a fehér- és a vörösborok értek el szép sikereket. A fehérek közül is nagyon kedvelik a tokaji típusú borokat. A vörösbor azért lehetett ennyire sikeres, mert az első szürete volt az ültetvényünknek. Mi telepítettük, és ebben nagy érdeme van Antal Attila borásznak, Antal Gábornak, a testvérének és az ő apukájuknak, Antal Gábor Lászlónak, aki az Antal Pincészet szőlésze és a lelke az egész vállalkozásnak. 

A területet Gábor választotta, apósom tette lehetővé, hogy a mi szőlőnk kerüljön oda, a borkészítés oroszlánrésze pedig Antal Attila borász munkája – fogalmazott Antal Erika, a borász felesége. Antal Attila szerint a borfogyasztók szeretik az érmes borokat, továbbá a Magyarországon élő ázsiai üzletemberek szívesen fogyasztják az Ázsiában díjazott nedűket. Külföldön még nem kaphatóak a boraik, de terveik között szerepel a külföldi piac meghódítása is. A jelenlegi kellemes vénasszonyok nyara pedig szerinte kedvezhet a szőlőnek, ha nem jön több eső, még szép is lehet a szüret vége.
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában