KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium

2023.09.01. 17:27

Harminc évvel ezelőtt indult újra Halason a református gimnáziumi oktatás – galériával

A kiskunhalasi református gimnáziumi oktatás harminc évvel ezelőtti újjáalakulásáról is megemlékeztek a KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium tanévnyitó istentiszteletén. Mint elhangzott, a tanév során több eseménnyel is megemlékeznek a jubileumról.

Pozsgai Ákos

Tanévnyitó Istentiszteletet tartottak

Fotó: KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium

A KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium tanévnyitó istentisztelete a református templomban volt, ahol Damásdi Péter iskolalelkész áhítatát követően Szabó Ferenc igazgató tartotta meg tanévnyitó beszédét. Az elsős diákok, valamint a tanárok közül Csiszár Katalin és Nagy Győry Tamás tettek fogadalmat. Ezt követően adták át a Pro talento díjat. Az elismerésben Babenyecz Anna és Bernhardt Anna részesült. A tanévnyitón elhangzott, hogy ebben a tanévben több eseménnyel is megemlékeznek majd a református gimnázium 30 évvel ezelőtti újjáalakulásáról. 

Az 1948-as államosítás után 1993-ban, harminc évvel ezelőtt indult újra a református gimnázium Kiskunhalason egy négy- és egy hatévfolyamos osztállyal.

„A magyar református oktatás 492 évében mindig is fontos volt a tanulni vágyó fiatalok képzése mellett a lelki nevelés is. Ebből a feladatból az elmúlt harminc évben újra kivehette részét a Szilády Áron Református Gimnázium” – emlékeztetett köszöntőjében Szabó Ferenc igazgató. Hozzátette: a rendszerváltás utáni időszakban az egyházaknak sorozatosan visszaadott intézmények között a halasi református gimnázium dinamikus fejlődésével méltán hívta fel magára a figyelmet. Köszönetet mondott a fenntartó gondos odafigyelésének és a folyamatos fejlesztéseknek. Kiemelte, hogy az elmúlt három évtizedben az iskolának nem voltak beiskolázási nehézségei, a tervezett osztályok mindig el tudtak indulni és a pedagógusok fáradhatatlan munkájának köszönhetően számos tanuló ért el kiváló eredményt és jutott be a felsőoktatásba.

A harmincéves jubileumnak a tanévben több nagyszabású programot is szentelnek, hangzott el a tanévnyitón. Többek között elsőként október 14-én az öregdiákok baráti körével közösen ünneplik meg az elmúlt harminc évet. Erre az alkalomra az első két osztály diákjait és osztályfőnökeit is külön meghívják. A gimnázium udvarán kidőlt és veszélyesnek ítélt, illetve elszáradt fák helyére, a jubileum alkalmából az ősz folyamán harminc fát, illetve cserjét ültetnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában