Program

2023.09.27. 15:52

Halasi Katolikus Napok: több szent ereklyét is elhelyeznek majd

Első alkalommal szervezik meg a városban a Halasi Katolikus Napokat szeptember 29–október 7 között, amelynek kiemelt helyszíne lesz a felsővárosi Jézus Szíve Templom, ahol dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutat majd be ünnepi szentmisét és elhelyezi azt a négy ereklyét, amelyeket a közelmúltban adományoztak a templomnak.

Pozsgai Ákos

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmisét tart a felsővárosi Jézus Szíve Templomban

Fotó: Pozsgai Ákos

Az első ereklyét Rómából kapta az idén 90 éves kiskunhalasi templom, a kármelita közösség szentté avatási ügyeit intéző illetékes elöljáró által kinevezett tisztviselőjétől. Lisieux-i Szent Teréz (Kis Szent Teréz) a kármelita rend apácája volt. A halasi katolikus közösség a templomépítés idején számtalan akadályba és városvezetői elutasításba ütközött, ezért úgy döntöttek, hogy a franciaországi Lisieux településen elhunyt Szent Teréz közbenjárását kérik és „rá bízzák” az ügyet. Mivel imádságok eredményeként a közbenjárás eredményes volt, ezért övezi nagy tisztelet Kis Szent Terézt a halasi katolikus közösségben. A felsővárosi templom előtti teret egy évvel ezelőtt nevezte el Kis Szent Terézről a halasi képviselő-testület.

Két további ereklye adomány érkezett dr. Erdő Péter bíborostól, az Államalapító Szent István király és Szent Imre herceg csontereklyéi. – Idén 85 éve, hogy Kiskunhalason járt az Aranyvonat 1938 júniusában, amelyet több ezren fogadtak a halasi vasútállomáson, amikor megérkezett Szent István ereklyéivel. Hogy az uralkodói család Kiskunhalason "együtt legyen jelen", ezért Veszprémből, a királynék városából dr. Udvardy György veszprémi érsek a boldoggá avatott Gizella királyné ereklyéjét ajándékozta augusztus végén Kiskunhalasnak – mutatott rá Kuris István László alpolgármester, aki személyesen is közben járt az ereklyék Kiskunhalasra juttatásában.

A katolikus napok keretében október 6-án, pénteken 17 órától a Kiskunhalas-Alsóvárosi Plébánia Közösségi Házában, Érszegi Márk Aurél, Magyarország Szentszékhez akkreditált nagykövetségének korábbi diplomata munkatársa, Vatikán-szakértő tart előadást a vatikáni szolgálatáról és többek között arról, hogyan zajlott annak a találkozónak az előkészítése és szervezése, amikor Ferenc pápa a római Szent Péter téren 2016. március 12-én személyesen vette át a halasi csipke ajándékokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában