Természet

2023.09.05. 21:48

Gyűrűzésre várják a madárbarátokat Tiszaalpáron

Ismét madárgyűrűzésre várják a madárbarátokat pénteken délután 17 órától és másnap, szombat reggel 6 órától az Álda-Lak udvarán, a Várdomb tövében.

Vajda Piroska

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A madarak befogása több okból is csak kora este és kora reggel végezhető, de ezért igazán érdemes korán felkelni. A megadott időtartományokon belül bármikor lehet érkezni, távozni. Közben nyomolvasás, madaras játékok gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A gyűrűző Abdel-Magid Iván, a Magyar Madártani Egyesület gyűrűzője lesz, a természetismereti játékokat Lendvai Mária, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egykori környezeti nevelője tartja.

A madárgyűrűzés során a madarakat függönyhálóval fogják be, mely nem tesz kárt az állatokban. Utána kis fémgyűrűt rögzítenek a csűdjükre, ami szintén fájdalommentes és nem akadályozza a madarakat életvitelükben. A madárgyűrűzést elsősorban kutatási céllal végzik, mert sok információt ad az énekesmadarakról és az adott területről, ezúttal azonban bemutatási céllal történik – olvasható a szervező Áldott Légy Teremtésvédelmi Egyesület közleményében

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a program során óránként ellenőrzik a hálókat, de ez nem azt jelenti, hogy garantáltan lesz is benne madár. Lehet, hogy néhány percen belül, de lehet, hogy csak 2-3 óra múlva kerül sor sikeres befogásra. A türelem és a kitartás az élővilág megfigyelése során elengedhetetlen erények.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában