Ünnepség

2023.09.03. 10:08

Farkas Bertalanról nevezték el a Jakabszálláson kiállított vadászgépet – galériával, videóval

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nevét viseli immár a Jakabszállási Csík Repülőtéren kiállított 814-es oldalszámú, 1952 szeptemberében gyártott MIG-15bis repülőgép. A szovjet vadászgép Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére kapta legendás űrhajósunk nevét. A névadó avatóünnepséget szombat délután tartották a jakabszállási repülőtéren.

Horváth Péter

Farkas Bertalan űrhajós nevét viseli a Jakabszálláson kiállított vadászgép

Fotó: Horváth Péter

A gép H. Szabó Sándor tulajdona, akinek hozzájárulásával a szervező egyesület tagjai januárban kezdték el a régi szovjet vadászgép sérüléseinek javítását, majd újrafestették a gépet, teljesen megújítva azt. A munkálatok mintegy 1000 munkaórát vettek igénybe.

A szombati avató ünnepségen természetesen jelen volt volt a névadó, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok is.

A köszöntők sorát Sági János nyugállományú vezérőrnagy, a Magyar Légierő egykori parancsnoka nyitotta meg, aki visszatekintette a jakabszállási reptér történetére és rávilágított a hazai repülésben és a pilótaképzésben betöltött fontos szerepére. Kiemelte, hogy a reptér ablak a világra, melyen keresztül lehetséges a térségbe a betekintés, és a térség megismertetése, közvetlen összeköttetése a külvilággal a repülés által.

Emlékeztetett arra, hogy Földi Sándor, a MIG egykori tulajdonosa hajdan nem értékesítette a gépet, hanem tisztelgésül felajánlotta a reptérnek akkor, amikor csak egy füves pálya és egy hangár állt ott. 

− Gyermekek százai, ha nem ezrei tapintották, bújták, néha bontották és testközelből gyűjtöttek élményt egy igazi egykori lökösről, amely élmény tudatuk alatt, valamikor kora ifjúságukban motiválhatja életük alakulását. 

Többek között ezért is érdemes volt széppé varázsolni újra és a névadással még egy dimenziót adni a repülési vágyaknak a végtelen felé − fogalmazott Sági vezérőrnagy.

Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, a Magyar Légierő egykori parancsnokhelyettese  − aki maga is az űrhajós −jelöltek között volt − emlékezett a kiképzés idejére. Elmondta, hogy a MIG-17-es repülőgéppel mintegy két évig repültek, összesen 110 órát. Ez megalapozta azt, hogy elsőosztályú vadászpilótákká váljanak. Arról is beszélt, hogy két szakaszra osztaná Farkas Bertalan pályafutását. 

Az első a vadászpilótává válás és az akként ellátott szolgálat. 

A másik az űrhajós válogatás utáni szakasz, amikor kijutott a világűrbe, és tudományos kutatóvá vált. Hangsúlyozta, hogy a névadás üzenet a jövő generációinak egy értékrendről, melyben a tanulás, a szorgalom és a kitartás hangsúlyos.

Farkas Bertalan meghatódva köszönte meg a gesztust. Elmondta, hogy ugyan őt választották ki annak idején, hogy a világűrbe jusson, de hat magyar társáról, a hat másik jelöltről is megemlékezik minden alkalommal, akiket nagyon tisztel. Mint fogalmazott büszke arra, hogy első magyarként a világűrben járhatott, és arra is, hogy épségben visszatért társával onnan, hiszen a landolás olyan szituáció volt, amire senki sem tudott felkészülni.

A köszöntőket követően leleplezték Farkas Bertalan MIG-nél elhelyezett emléktábláját. Ezután Farkas Bertalan átadta ajándékát Czenczik István nyugállományú őrnagynak, az egyesület alapító tagjának és örökös titkárának.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Farkas Bertalan

Farkas Bertalan Gyulaházán született, 1949. augusztus 2-án. A repülést a nyíregyházi sportreptéren szerette meg. 1967 és 1969 között végezte el Szolnokon A Repülőtiszti Főiskola, majd 1970-71-ben a Krasznodari Repülőtiszti Főiskola növendéke volt. 1972-től 1978-ig Pápán repült. 1976-ban lett első osztályú vadászpilóta. 1978-ban jelentkezett űrhajósnak. 1980. május 26-án a Szojuz 36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe. Az űrrepülése után a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetésben részesült. 1992 és 1995 között An-24 és An-26-os szállító gépeken, valamint Zlin 143 tipuson repült. 1995-ben dandártábornokká nevezték ki és a Magyar Honvédség repülőszemlélő-helyettese beosztásba helyezték. 1997-ben vonult nyugállományba. Számos hazai és nemzetközi elismerés tulajdonosa és 2005-ben egy kisbolygót is elneveztek róla.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában