Tisztelgés

2023.09.29. 21:10

Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek Kecskeméten – galériával

Dr. Szobonya Zoltán ügyvéd, az 1956-os forradalom mártírja. 1958. szeptember 29-én Kecskeméten 48 évesen végezték ki. Halálának 65. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak a Vármegyeházán.

Lizik-Varga Katalin

A kommunizmus áldozatainak száma világszerte meghaladja a százmilliót

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata tisztelete jeléül 2016 óta ad át Szobonya Zoltán Emléklapot a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek. Idén harmincan vehették át ténylegesen, illetve jelképesen az emléklapot. 

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunizmus áldozatainak száma világszerte meghaladja a százmilliót. 

Nekünk, ma élőknek felelősségünk és kötelességünk, hogy unokáink megismerjék a mártírok, a hősök áldozatvállalását – hangsúlyozta. Mint mondta 67 év telt el 1956 októbere óta, mégsem volt sohasem annyira aktuális Szobonya Zoltán gondolata, mint most: „Nyújtsunk egymásnak békejobbot, ne a bosszú vezessen minket!”  

Ezen a napon a rendszert megszenvedő tanúk és családtagjaik előtt tisztelgünk, mert mi büszkék vagyunk rájuk – tetette hozzá Rideg László. 

Az eseményen részt vett Kissné Szobonya Csilla, dr. Szobonya Zoltán lánya is, aki felidézte édesapja utolsó szavait: A hazámért és Jánoshalma népéért! 

– El sem tudom képzelni, mi járhatott a fejében azon az utolsó úton. 

– tette hozzá. Mint mondta, ha nem ismerjük őseink történetét, akkor nem tudjuk megérteni akkori cselekedeteiket sem. 

A megemlékezésen dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tagja előadásában a megyében élő parasztság Rákosi-rendszer alatti megpróbáltatásairól beszélt. A tények mellett történeteket is felidézett, melyekből kiderült, milyen módszerekkel tették tönkre akkoriban a kuláknak bélyegzett gazdákat. 

Az eseményen Bánföldi Szilárd színművész dr. Oláh Vilmos, „a forradalom sebésze” 1956-os budapesti visszaemlékezéseiből olvasott fel egy részletet. A megemlékezésen az Aurin Leánykar is közreműködött Durányik László vezényletével. 

Emléklapot kaptak: Dr. Horváth Teréz (Baja), Preininger György János (Baja), Balog Lajos (Kiskunmajsa). 

Posztumusz: Paulisz Lajos (Hajós), Csóti Ágnes (Drágszél), Tóth Kálmán (Szakmár), Horák Jenő (Szank), Frittmann József (Soltvadkert), Szabadi Ferenc (Soltvadkert), Szabadi János (Soltvadkert), Dudás Jenőné (Tázlár), Oszlányi Pálné (Tázlár), Oszlányi Pál (Tázlár), Dudás József Dávid (Tázlár), Mészáros Imre (Tázlár), Csepregi Lajosné Debreczeni Teréz (Solt), Hegedűs István (Kisszállás), Keleti István (Kecel), Gausz István (Hajós), Beck István (Hajós), Holczimmer Mihály (Tázlár), Fenyvesi János (Tázlár), Lajter Mátyás (Tázlár), Fejes Ferencné Hirsch Katalin (Tázlár), Hirsch Konrád (Soltvadkert), Jeney Béla István (Tázlár), Jeney Mihály Gábor (Tázlár), Lázár Jenő (Tázlár), Pintér Péter (Tázlár), Dani Dezső (Tázlár). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában