Meizl Ferenc

2023.09.25. 14:41

Az alapító iskolaigazgatóra emlékeztek az Platán Utcai Általános Iskola 40 éves jubileumán – galériával

Negyven éve, 1983. szeptember elsején nyitotta meg kapuit a Platán Utcai Általános Iskola Félegyházán, a Móravárosban. A jubileumot a már hagyományos Széchenyi-nap keretében ünnepelték meg. Az eseményen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt alapító-igazgatóra, Meizl Ferencre is.

Vajda Piroska

Az iskolaigazgatóra emlékeztek

Fotó: Vajda Piroska

Szunyi Anikó, az iskola jelenlegi igazgatója elmondta, a Széchenyi-kultusz hagyománya Meizl Ferenc kezdeményezésére indult el az iskolában, ahol Széchenyi-szentélyt alakítottak ki Széchenyi István születésének 210. évfordulója tiszteletére. Az aulában létesített emlékhely előtt minden évben megemlékezést tartanak a legnagyobb magyar születésnapján, szeptember 21-én. A Széchenyi-dombormű mellett ezentúl Meizl Ferenc emléktáblája is példaként áll a Platán iskola diákjai és tanárai előtt. Az emléktáblát özvegye, Meizl Ferencné és Csányi József polgármester leplezte le az ünnepség keretében. 

Fotó: Ujvári Sándor

– Meizl Ferenc nagyszerű és kiváló volt az élet számos területén. A természetvédelem iránti elkötelezettsége, tudományos ismeretterjesztő tevékenysége példaértékű volt mindannyiunk számára, sokan mentorunkként tekintünk rá. Tehetségével, kiemelkedő munkabírásával és szorgalmával 40 éven keresztül hűségesen szolgált pedagógusként, ebből 22 éven át igazgatóként tevékenykedett. Kapcsolatteremtő készsége, remek humora, kellemes, nyitott és energikus személyisége, kezdeményezőkészsége, remek szervezői kvalitásai tették nélkülözhetetlenné. A gyerekekhez fűződő szeretetteljes viszonyát bizalom és elkötelezettség jellemezte. Kiváló nevelő volt, diákjait, tanítványait mindig magával ragadta közvetlen, megnyerő, szellemes és hiteles egyénisége, ezért válhatott iskolateremtő személyiséggé – fogalmazott a megemlékezésen Szunyi Anikó.

A Széchenyi-nap keretében a 40 éves jubileum tiszteletére is emléktáblát avattak az iskola bejáratánál. Ezt követően az iskola melletti pihenőparkba vonult át az ünneplő közönség, amely ezentúl Meizl Ferenc nevét viseli. A parkot és a közepén álló kicsinyét átölelő pingvinszobrot is az egykori igazgató kezdeményezésére alakították ki. A szobor közvetlen környezetét Feri bácsi tiszteletére szépítették meg az iskola tanárai, diákjai és a szülők közösen. A megszépült park padjaira pedig Meizl Ferenc örök érvényű mondatait festették. A megemlékezés este közös mécsesgyújtással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában