Konferencia

2023.09.15. 15:18

A virágzó kelebiai kertekért – a vízmegtartásról értekeztek – galériával

A település belterületi védelmét szolgáló csapadékcsatorna-hálózat és A Hanáki záportározó fejlesztéséhez kapcsolódóan szervezetek szemléletformáló tanácskozást a Magyar–Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központ aulájában, ahol a csatornaberuházás ismertetése mellett szakmai beszélgetést is folyt a homokháti táj és közkertek klímabarát, ökotudatos fejlesztésének lehetőségeiről, különös tekintettel a vízmegtartásra.

Pozsgai Ákos

A Magyar–Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központ aulájában szervezték meg a tanácskozást

Fotó: Pozsgai Ákos

– Nem pusztán egy kipipálós szemléletformáló eseményt szerettünk volna összehozni, hanem elindítani egy olyan programot, amely a vízmegtartás fontosságára és módjaira hívja fel a figyelmet – kezdte mondandóját Maczkó József polgármester a tanácskozás résztvevőit köszöntve. Kiemelte: az önkormányzat több módon is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy hogyan lehet a homokon gazdálkodó szemmel bánni a vízzel, hogyan lehet a kerteket úgy kialakítani és művelni, hogy ne bánjunk pazarló módon a vízzel.

A helyi kezdeményezés része a különböző digitális és nyomtatott ismeretterjesztő kiadványok készítése és megjelentetése, valamint egy nyitott kert program megvalósítása, a tiszta udvar rendes ház program megszervezése, bevonva a helyi lakosságot tudatosítva, hogy milyen nagy értéket jelent a víz.

– Mindig akkor kap észbe az ember, amikor a természetes dolog, amely minden nap van, egyszer csak nincs. 

Mi itt tartunk, hogy már nincs vizünk. A víz értékére nap mint nap és az eddigieknél jóval intenzívebben fel kell hívni a figyelmet, amely nélkül mindent elveszíthetünk – hangoztatta Maczkó József.

A rendezvényre meghívást kapott Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselője is, aki szintén a Homokhátságot egyre inkább sújtó csapadékhiányra hívta fel a figyelmet, amire a megoldást közös erővel kell keresni. A tanácskozás szakértő előadói: dr. Kiss Gábor natúrpark-szakértő, Fodor Anita tájépítész, Magyar Kitti gazdálkodó agrármérnök és Fackelmann István biogazdálkodó előadásaikban azokról a technikai megoldásokról beszéltek, amelyek a Duna–Tisza közi Homokhátság vízutánpótlását segítik, valamint a biogazdálkodás fortélyairól hangzottak el hasznos információk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában