Szelidi-tó

2023.09.18. 09:05

A szelidi non-stop horgászverseny győztese 2,7 mázsa pontyot fogott – galériával

Vasárnap délben hivatalosan is véget ért a csütörtökön kezdődött négynapos, immár negyedik alkalommal megrendezett szelidi országos non-stop horgászverseny, amelyen különösen az első két helyen végzett csapat esetében szép összsúlyú fogásokat regisztráltak a szervezők. A győztes a Haldorádó Team több mint 270 kilogramm halat fogott.

Zsiga Ferenc

A bajnok csapat

Fotó: Zsiga Ferenc

Az élmezőny ezúttal egy kicsit átrendeződött: a tavaly minden idők legnagyobb fogását elérő, akkor három nap alatt 821,27 kilogramm pontyot és amurt partra emelő, kiskunhalasiakból álló Venezia Bt. háromfős csapata a most kifogott 233,55 kilogrammal csak a második lett. Ezúttal riválisuk, a Haldoradó Team 270,25 kilogrammal érdemelte ki az első helyet. Az élboly innen leszakadt, ugyanis a harmadik helyezett Buli Carp Team esetében 127,93 kg pontyot és amurt mértek a versenybírók, tehát az első és a harmadik helyezett közötti különbség közel 1,5 mázsa kifogott hal volt.

Ezek a számok persze egy hétköznapi horgász esetében szinte felfoghatatlanok, van aki öt - hat - hét szezon alatt nem fog ennyi uszonyost, de hát itt tapasztalt, nagyon sok versenyt megjárt, az egyes horgászkészségek mellett az etetőanyag és a csali választásában is profi versenyzőkről beszélünk. 

Ám ezúttal ez is kevésnek bizonyult. A versenyzők szerint a nyár az őszben időjárás a halakat is megzavarta, különösen a nagyobb, illetve a 8 kilogramm feletti példányok nem ettek. Mindeközben a rendkívüli melegben a fürdőzők is ellepték a tavat, amire szeptember közepén még alig volt példa, így esetenként velük is meggyűlt a horgászok baja, de szerencsére a konfliktusok kulturáltan lerendeződtek. 

A csütörtöktől vasárnapig éjjel-nappal tartó halfogó bajnokságban résztvevő horgászok megfáradtan, de derűsen érkeztek a vasárnapi eredményhirdetésre. Természetesen hal nélkül, mert a kifogott példányokat a mérlegelés után az utolsó darabig, kíméletesen vissza kellett engedni a tóba. A záróeseményt Csókás András, a Dunapataji Horgászegyesület elnöke nyitotta meg, aki elmondta:  kiváló horgászversenyt sikerült lebonyolítani. – A verseny attól volt kiváló, hogy alapos előkészítő munka előzte meg, és a nagyon szép környezet mellett a bő halállomány is szerepet játszott ebben. A halgazdag víz hírét erősíti az a beszédes adat, hogy a 26 csapat 78 horgásza 20,5 mázsa halat fogott ki – összegzett az elnök. 

A tavaszi, minden idők legnagyobb rekordfogása 25 mázsa volt – emlékeztetett az elnök hozzátéve: régi tapasztalat, hogy Szeliden a szeptember az egyik leggyengébb hónap. A horgászversenyt ezúttal is haltelepítés előzte meg, de a friss példányokból most csak néhányat sikerült kifogni. 

A halfogó bajnokság fő támogatója, az M Baits cég igazgatója, Völgyesi Armand – aki először nevezett be a versenybe – elmondta: élvezetés, de nagyon fárasztó volt a verseny. – Remélem, ez a társaság a jövőben is megmarad és az elkövetkező években is ilyen színvonalas versenyeket tudunk szervezni – tette hozzá.

Az eredményeket Györgye László főszervező ismertette, aki elöljáróban elismerését fejezte ki a versenyzőknek. Mint mondta, az elmúlt négy nap immár számokkal alátámasztva bizonyítja, hogy a Szelidi-tó méltó a horgásztársadalom körében mind nagyobb hírnevére. Az eredményhirdetés alkalmával a csapatok nő tagjait, a legidősebb- és a legfiatalabb horgászokat, a legrendezettebb horgászhelyet kialakítókat, a legtöbb nagytestű pontyot kifogó csapatot, a szülinapost, a legvidámabb csapatot, de még a darabszámra legkevesebb halat kifogó csapatot is díjazták. Külön díj járt a verseny legnézettebb videója készítőinek is. 

A legszebb halakat fotózták és videózták

Bizonyosan mindenki megérdemelné, hogy egy ilyen embert, horgászt próbáló verseny résztvevőjeként kiírva is olvassa a nevét, de most a 26 csapat és a rengeteg díj miatt a felvezetőben ismertetett együttesek megnevezésére hagyatkozunk, a teljes lista a Szelidi versenyek Facebook-oldalon olvasható, ahol a legszebb kifogott példányok fotói, videói is ott láthatók. Annyit mindenképpen érdemes még elmondani, hogy valamennyi résztvevőt oklevéllel, éremmel, a győzteseket kupával, Szelidi-tavi horgászjeggyel, és rengeteg M. Baits termékkel jutalmazták. Mielőtt a jó hangulatú, csoportkép készítésével záruló horgászverseny megfáradt pecásai hazatértek, a szervezők jóvoltából egy nagyon finom dunapataji pincepörköltet fogyasztottak el.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában