Kezdeményezés

2023.09.29. 12:51

A BiciBusz a gyerekek biztonságos kerékpáros közlekedését szolgálja Félegyházán – galériával

Bács-Kiskun vármegyében elsőként Kiskunfélegyházán indult el az úgynevezett BiciBusz kezdeményezés a félegyházi rendőrkapitányság és a kerékpáros klub támogatásával. A közösségi közlekedésnek ezt nagyszerű formáját spanyol mintára hazánkban elsőként Pécset és Zuglóban vezették be, azóta már több településen is sikerrel működik.

Vajda Piroska

A kezdeményezés a biztonságos közlekedés mellett környezetbarát is

Fotó: Vajda Piroska

Fekete-Setény Tamara, rendőr zászlós, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója elmondta, a Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz tulajdonosával, Kürti Mártával közösen indították el ezt az önkéntes szolgálatot Félegyházán. Kezdeményezésüket Tarnóczi László, ezredes, kapitányságvezető is felkarolta és támogatta, hiszen a BiciBusz járat nagyban hozzájárul a közlekedési balesetek megelőzéséhez. A gyerekek az önkéntes segítőktől megtanulják, hogyan juthatnak el biztonságosan az iskolába és vissza. Megtanulják azt is, hogy minden esetben le kell zárni a kerékpárjukat. A kezdeményezés célja, hogy később önállóan is biztonsággal közlekedjenek – hangsúlyozta a rendőr zászlós. Azt is elmondta, hogy mielőtt élesben elindították volna a BiciBusz járatot több próbaútvonalat is teszteltek. Kipróbálták, hogy hol legyenek az állomások és, hogy mennyi idő alatt érnek el az iskolába. Egyelőre péntekenként két fix útvonalon jár a BiciBusz. Reggel negyed nyolckor van a gyülekező a Bankfaluban, a Kamilla Patika előtt, onnan indul az egyik járat a Platán-iskoláig. 

Menet közben három helyen lehet becsatlakozni. 

A másik járat szintén a Kamilla Patika elől indul és a Darvas téri óvodához és iskolához érkezik. Mindkét járatnál két-két felnőtt felügyeli a kerékpáros gyerekeket.

Az első járat tapasztalatairól Fekete-Setény Tamara elmondta, a gyerekek nagyon élvezték a közösségi kerékpározást. Még a sisakot is szívesen viselték. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy első alkalommal kérik, hogy szülő is kísérje el a BiciBusz járatot, hogy lássa, kire bízza a gyermekét és azt is, hogyan közlekednek.

A rendőr zászlóstól azt is megtudtuk, hogy már több szülő is jelezte, hogy lenne igény újabb útvonalon, újabb járatokra és azt is jelezték, hogy szívesen részt vennének önkéntes vezetőként a gyerekek kíséretében. Azt is hozzátette, hogy az igényeket látva, tervezik, hogy több napon is elindítják majd a BiciBuszt. A részletekről Facebookon a Kiskunfélegyházi BiciBusz nyilvános csoportjában olvashatnak az érdeklődők.

A BiciBusz biztonságos és környezetbarát

A BiciBusz 2020. szeptemberében vált világszerte ismertté, amikor kikerültek az első videók a barcelonai kezdeményezésről a közösségi médiába. A mozgalmat öt helyi család indította, akik szerették volna, ha a gyerekeik reggel örömmel indulnak iskolába és biztonságban oda is érnek, miközben nagyon élvezetes módon mutatnak alternatívát nekik a fenntartható közlekedésre, az aktív testmozgásra, az önálló és felelős közlekedésre. A bicibusz program keretében a gyerekek szervezett módon, csoportosan, előre meghatározott útvonalon és időpontban biciklivel vagy rollerrel mennek iskolába.

A kezdeményezés a biztonságos közlekedés mellett környezetbarát is. 

A BiciBuszt használó gyerekek – mivel nincsenek bezárva egy autóba – szorosabb kapcsolatba kerülnek saját környezetükkel is, amely erősíti közösségi szemléletüket és identitásukat saját lakókörnyezetük irányába. 

Továbbá szerves részét képezheti a program az egészséges életmódra nevelésnek is a mindennapos mozgás népszerűsítésén keresztül.

A BiciBusz kísérletet tesz arra, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult autós közlekedésre szabott városoktól megpróbáljunk elszakadni: egy barátságosabb város képét rajzolja meg, ahol az embereké a főszerep. Ez az elképzelt város egyszerre emlékeztet a múltra és rajzolja meg a jövőt: felidézheti gyerekkori emlékeinket, amikor még számos utca volt a környéken, ahol a gyerekek félelem nélkül játszhattak, és felébreszti bennünk a reményt, hogy ha úgy döntünk, újra megtehetik – olvasható a Kiskunfélegyházi BiciBusz közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában