Programajánló

2023.08.02. 18:12

Távcsöves bemutatók várják a csillagászat kedvelőit Kecskeméten

Pénteken és szombaton több távcsöves bemutató is lesz Kecskeméten. A Planetárium és a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun csoportja közösen szervezi a látványos programokat, az Egy Hét a Csillagok Alatt országos rendezvénysorozathoz csatlakozva.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A csillagászat iránt érdeklődők ezekben a napokban nagyon szurkolhatnak azért, hogy derült idő legyen péntek, valamint szombat este, hiszen csak akkor valósulhatnak meg a távcsöves bemutatók. 

Az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozat augusztus 3-13. között zajlik, melynek keretében hazánkban több mint hatvan helyszínen várják majd távcsöves bemutatók, előadások és hullócsillaglesek az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Ebből a célból csillagvizsgálók és egyesületek, amatőr- és kutatócsillagászok egyaránt szerveznek bemutatókat. 

Megyénkben: Kecskeméten, Baján és Sükösdön lesznek ingyenes távcsöves bemutatók. 

A kecskeméti programok részleteit Szűcs László, a Planetárium igazgatója osztotta meg a baon.hu-val. Azt azonban hangsúlyozta: a szabadtéri távcsöves bemutatókat csak derült időben tudják megtartani.

Pénteken 21 órakor Kecskemét Főterén, a 0 kilométer környékén állítják fel a távcsöveket. Szombaton először 18 órakor a Planetárium előtt lehet csatlakozni a Naptávcsöves bemutatóhoz, melynek során a Nap körüli anyagfelhőket tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt megelőzi egy előadás a Planetáriumban, mely rossz idő esetén is látogatható. A címe: Naptevékenység és földi hatásai, melyet Szűcs László igazgató tart.

Szombaton 20.30-kor Kecskemét-Hetényegyházán, a Sportpályán is lesz távcsöves bemutató, a városrész szervezésében.

A távcsöves bemutatók ingyenesek!

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában