Kecskemét

2023.08.08. 17:18

Postagalambok szálltak a magasba a Wojtyla népkonyhánál – galériával

Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa nemcsak ízletes finomsággal érkezett a szegényekhez kedden a kecskeméti Wojtyla Barátság Központba, hanem jó néhány postagalambbal is. Az előadása végén el is engedte a madarakat, akik néhány perc alatt hazaszálltak.

Sebestyén Hajnalka

Garazczi János mutatta meg hobbiját

Fotó: Bús Csaba

Garaczi János gyakori vendég a Wojtyla népkonyháján, a Tanyacsárda egyik tulajdonosaként számos alkalommal vendégelte már meg a rászorulókat finom ebéddel. Ezúttal egy kevésbé közismert oldaláról mutatkozott be. A vendéglátás mellett ugyanis egy másik szenvedélyének is hódol, a postagalamb-tartásnak és -versenyeztetésnek. A neves gasztronómiai szakember e különleges hobbijáról, elhivatottságáról mesélt kedden ebéd előtt, melyet természetesen a Tanyacsárda szakácsai készítettek el. Gulyásleves volt tejes pitével. 

Garaczi János miközben a postagalambászat részleteibe beavatta közönségét, többen kezükbe is vették a galambokat. Ő maga évtizedek óta nagy galambász, versenyezteti is postagalambjait, és számos hazai és nemzetközi versenyen a zsűri tagjai közé is felkérik. Sőt már postagalamb olimpián is kétszer zsűrizett, 2011-ben és 2022-ben. Legközelebb 2024 januárjában Hollandiában rendezik meg az Olimpiát.

A neves szakember hozzátette: a legnagyobb galambásznemzet a belgáké, de szintén kimagasló Németország, Franciaország, Anglia, Csehország és Szlovákia is, de a magyarok és a románok is szép eredménnyel szerepelnek. Ma már a galambok lábára csippel ellátott gyűrűt helyeznek, mely a versenyek során mutatja a pontos időt, amint hazaérnek a ketrecükbe. Sőt, arra is van már lehetőség megfelelő összegért, hogy akár számítógépen keresztül figyelemmel kísérje tulajdonosa, éppen merre repül a galamb. Egy-egy verseny alkalmával sokszor nagyon hosszú távot tesznek meg, akár 1000-nél is több kilométert. A kisebb, fiatal postagalambok azonban először csak Magyarországon versenyeznek, kisebb távokon. A versenyeket tavasztól őszig tartják meg, télen nem reptetik a galambokat.

Az FCI, azaz a világ galambász szövetségének több mint 80 ország a tagja, Kínától Amerikán át Afrikáig.

Garaczi János előadásában kitért a hétvégi nagy országos eseményre, Felsőlajoson az Új Tanyacsárda ad helyet az országos galambász családi napnak, melyre minden évben több százan látogatnak el. Idén 141 éves a Magyar Postagalamb Szövetség, ennek tiszteletére 141 hófehér galambot eresztenek majd a magasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában