Lakitelek

2023.08.07. 20:38

Közművelődési szakemberek díjazására vár javaslatokat a Nemzeti Művelődési Intézet

Kiemelkedő közösségépítő tevékenységet végző szakemberek, önkéntesek és önkormányzatok díjazására várja a javaslatokat a Nemzeti Művelődési Intézet.

Vajda Piroska

Rangos szakmai kitüntetéseket adnak át a Nemzeti Művelődési Intézetben.

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A Nemzeti Művelődési Intézet a közösségi művelődés állami közfeladatot ellátó, országos módszertani háttérszervezeteként kiemelten fontosnak tartja a magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végző közművelődési szakemberek minél szélesebb körű elismerését.

2019/20-ban alapított szakmai díjait olyan korszakalkotó, a közösségi művelődés alapjait megteremtő nagy elődökről nevezte el, akik életművükkel kulturális szakemberek generációinak mutattak utat, és tevékenységükkel hozzájárultak a szakma fejlődéséhez – olvasható a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján közzétett felhívásban..

Az Illyés Gyula közművelődési életműdíj azoknak a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek adományozható, akik életük során kiemelkedő tevékenységükkel a helyi társadalom megerősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez meghatározóan hozzájárultak.

Beke Pál-díjra érdemesíthetők a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakemberek, amennyiben kiemelkedően hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez.

A Karácsony Sándor-díjra felterjeszthetők azok a fiatal szakemberek, akik kiemelkedő eredményeikkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését.

A Közösségeket Támogató Önkormányzat díjra javasolhatók azok az önkormányzatok, amelyek jelentős mértékben támogatják a településükön működő közösségeket és példaértékű szerepet vállalnak azok megerősítésében, valamint az együttműködésben és új közösségek létrehozásában.

Közösségépítő Önkéntes díjban részesülhetnek azok a közösségi művelődésben tevékenykedő, aktív önkéntesek, akik példaértékű kezdeményezéseket generálnak, mentorálnak, előmozdítva a társadalmi aktivitást és megerősítve a helyi identitástudatot.

A Közművelődést Támogató díj érdekessége, hogy azok a nem közművelődési szakember személyek kaphatják, akik tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel támogatják a közművelődési célok megvalósulását, ezáltal hozzájárulnak a közművelődés fejlődéséhez.

A javaslatokat szeptember 15-ig várják. Bővebb információ a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján található. A díjak átadására a Nemzeti Művelődési Intézet őszi stratégiai konferenciáján kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában