Rendezvénysorozat

2023.08.29. 11:17

Köszöntötték a település legifjabb polgárait az ordasi falunapon – galériával

Megszakítás nélkül, huszonhatodik éve ünnepli falunapjait Ordas. Az alig több mint négyszáz lelkes Duna menti község háromnapos rendezvénysorozattal várta polgárait, elszármazottjait, vendégeit augusztus utolsó hétvégéjén.

Baon.hu

Tizenkettő gyermeket köszöntöttek

Fotó: Zsigmond Enikő

A pénteki rendezvények a legifjabbakra fókuszáltak, vidám aszfaltrajzok készültek, az uszódi Barik(k) Az aranyszőrű bárány meséjét vitték színpadra, Szabó Mátyás mosolyfakasztó gyerekkoncertjével szórakoztatta a gyerekeket. Hagyományosan megrendezték Komjáti János egykori edző emlékére a falunapi focitornát, melyen Géderlak csapata volt a legeredményesebb a dunaszentbenedeki Felnagy Tető és Ordas csapatát megelőzve. Késő estébe nyúló retróbuli zárta az első napot, Lőrincz Karesz forgatta a lemezeket a nagy hőségben is kitartó maroknyi közönség nagy tetszésére. 

Szombaton a felkelő nap már a Duna-parton köszöntötte a pecásokat. Györgye László, Papp Ambrus és Mészáros László állhattak fel a képzeletbeli dobogóra és vihették haza az értékes ajándékokat.

Az ünnepélyes megnyitó a település zászlajának behozatalával és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Szabó Zsolt polgármester köszöntötte a népes közönséget, közöttük a Duna mente településeinek polgármestereit, intézményvezetőit, erre az alkalomra hazatérő elszármazottakat, falubelieket. Kiemelte, hogy milyen fontosak ezek az ünnepek, melyek kiragadnak a hétköznapok taposómalmából és erősítik a közösséget. Beszédében kitért az eltelt egy év közösségi programjaira, fejlesztéseire, közöttük az új falugondnoki autó beszerzésére, az önkormányzati bérlakás felújítására, a faluház részleges felújításának előkészítésére, virágosításra, külön is megköszönve az önkormányzati dolgozók, falubeliek segítségét, összefogását.

– Ordas címerének alapmotívuma a szív. Üzenetet hordoz minden ordasi számára, ne féljünk megosztani másokkal, amink van. Nem lesz nekünk kevesebb attól, sőt, a boldogság forrása az, ha találunk az önérdeknél nagyobb ügyet, és arra tesszünk fel életünket – mondta a polgármester, felvezetve az ezután következő köszöntéseket. Elsőként az ordasi alkotótábor létrehozójának, Zsigmond Enikő alpolgármesternek köszönte meg két évtizedes szervezőmunkáját. Czabainé Csada Márta volt körjegyzőt nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötte, és köszönte meg négy évtizedes közszolgálatát. Kozákné Szentgyörgyi Ilonát a pedagóguspályán eltöltött negyvenéves jubileuma alkalmából köszöntötte, melyből 37 évet töltött el Ordason, jelenleg is az iskola pedagógusa, önkormányzati képviselő.

Hagyományteremtő szándékkal idén először köszöntötte a falu 2022 januárjától született tizenkét kicsi polgárát és szüleiket.

– Nemcsak a szülőknek, a faluközösségnek is hatalmas öröm egy új élet születése, hiszen ők jelentik a jövőt, akikért érdemes fejlesztenünk, nekik adhatjuk át tudásunkat, tapasztalatainkat, értük érdemes tenni napról napra, csinosítani a falut abban a reményben, hogy felnőttként is Ordast választják lakóhelyüknek. S később itt alapítanak családot, itt születnek gyermekeik, akik a falu történetét továbbviszik, ápolják hagyományainkat – mondta a polgármester, majd emléklapot, virágot és vásárlási utalványt adott át minden családnak.

Nemcsényi Vendel meséje, népdalai, majd Jimmy és Nika koncertje után kezdődött a falunapok kiemelt programja, a 20. Ordasi Alkotótábor kiállításának a megnyitója, melyre több mint százan gyűltek össze a faluházban.

A finom ebéd után a rekkenő hőség ellenére kitartott a közönség. Mészáros János Elek koncertje után a Miske-Drágszél Hagyományőrzők ropták a színpadon, majd egy lendületes rock and roll műsor után az Easter zenekar koncertje izzította a hangulatot az esti falunapi bálra, ahol a kemény mag hajnalig kitartott.

A vasárnapi programok is a hagyományok szellemében zajlottak. Délelőtt szabadtéri ökumenikus istentisztelettel, délután a sportpályán rendezett családi programokkal, ugrálóvárral, népi játékokkal, lovaglással, sétakocsikázással zárták a 26. Ordasi Falunapok rendezvényeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában