Felvonulás

2023.08.30. 16:55

Hagyományőrző szüreti mulatságot tartottak Kunbaracson – galériával

A hétvégén tartották meg Kunbaracson a Hagyományőrző Szüreti Mulatságot. A nagy kánikula sem riasztotta el a résztvevőket. A felvonulás a délutáni rekkenő melegben indult 46 fogat és 26 lovas részvételével.

Gulyás Sándor

A nagy kánikula sem riasztotta el a résztvevőket

Fotó: Berenténé Németh Mónika

A kunbaracsi szüreti felvonulás nagy népszerűségnek örvend a környező településeken. A hazai résztvevőkön túl Kerekegyháza, Tatárszentgyörgy, Kunpeszér, Kunbábony, Kunadacs, Lajosmizse,  Nagykőrös, Ladánybene, Táborfalva, Hetényegyháza, Felsőlajos, Kunszentmiklós, Kecskemét, Vecsés, Üllő, Ócsa és Alsónémedi fogathajtó és lovas emberei is képviseltették magukat. 

A menetet élőzene kísérte, népviseletbe öltözött csőszpárok táncoltak összesen öt állomáson, ahol egy-egy asztalon kínálták a kunbaracsiak a házi finomságokat. Az egyedülálló vendégszeretet, ami Kunbaracsra még mindig jellemző, a szüreti mulatság különleges gazdagságában is tetten érhető. A fogatok fogadására a Faluház előtt került sor, ahol minden résztvevő emléklapot és apró ajándékot kapott. A Kunbaracsi Kulturális Egyesület babgulyást főzött, a Bene-Baracs Vadásztársaság felajánlásaként vadhús és ifj. Hegedűs József jóvoltából birkahús került a vendégek tányérjába. A Kunbaracsi Ifjúsági és Hagyományőrző Egyesület pedig este kemencében sütötte a kenyérlángost.

Évről évre ezen a napon történik az újszülöttek kunbaracsi polgárrá avatása is. Hét kis királylány és egy királyfi lehetett ott édesanyja karján a színpadon élete első szüreti mulatságán. Hegedűs Lászlóné polgármester emléklappal és kunbaracsi tubarózsával köszöntötte az apróságokat.

Ezt követően a szórakozásé volt a főszerep. Meglepetésvendégként szerepelt a színpadon a Baracs Puszta Ifjúsági Tábor, akik az Erasmus program keretében Portugáliából, Litvániából, Erdélyből és hazánkból érkeztek. Táncos produkciójuk, amely a különböző nemzetek népi kultúrájából merített ihletet, nagy tetszést aratott.

A jó hangulatról Glaj Pál és Olasz Csaba gondoskodott, majd hajnali négyig tartott a szabadtéri bál, ahol az eFKa Partyzans szolgáltatta a talpalávalót – tájékoztatta hírportálunkat Kenderesi Ilona közművelődési munkatárs.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában