Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

2023.08.15. 06:53

Gasztrohét és a települések zenés felvonulása színesíti a térségi kiállítást

Kemencés tarja lapcsánka ágyon, csülökpörkölt és slambuc. Többek között ez is szerepel a néhány nap múlva kezdődő Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás gasztrokínálatában. Hétfőtől szombatig 16 környékbeli település mutatja be értékeit, köztük ízletes helyi finomságait Kecskemét főterén.

Sebestyén Hajnalka

Archív-felvétel

Fotó: Kapott fotó

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 26 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helyi lakossággal és az ide érkező turistákkal. Ennek jegyében minden évben a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást, ahol 16 tagtelepülés mutatkozik be. A részletekről Hamzáné Lakó Judit, az Aranyomok Egyesület titkára adott számot.

Ebben az évben Kecskemét főterén, a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 22–27. között rendezik meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. A 16 település – Ballószög, Lajosmizse, Kerekegyháza, Kunbaracs, Felsőlajos, Helvécia, Kunszállás, Fülöpháza, Orgovány, Lakitelek, Tiszakécske, Jakabszállás, Tiszaalpár, Nyárlőrinc, Szentkirály és Bugacpusztaháza – a Hírös Forrás szökőkút környékén állítja fel standjait.

A nagyszabású térségi seregszemlén mutatják be a mezőgazdaság, élelmiszeripar, dísznövénykertészet és a kézművesipar remekeit, minőségi termékeit. Idén is több mint 100 kiállítóval, kézművessel találkozhat a közönség. Mindennap más-más települések mutatkoznak be.

Augusztus 22-én, kedden 15 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 16.45-kor a Hírös Forrás szökőkúttól indul a térségi települések zenés felvonulása. A rendezvény ünnepélyes megnyitója 17 órakor kezdődik, megnyitja dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

Szerdán 17 órakor derül ki a korábban meghirdetett VII. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny eredménye. A szakmai zsűri pedig pénteken 17 órakor adja át a kiállító települések számára a rangos szakmai szervezetek díjait.

Fotó: Kapott fotó

A térségi kiállításon mindennap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd kulturális csoportjaik szórakoztatják a kilátogató közönséget.

A rendezvény újdonsága idén a Térségi Gasztrohét, amelynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. Mindennap a bemutatkozó települések helyben termelt alapanyagokból kínálják hagyományos egytálételeiket, desszertjeiket a színpadi programok után, egy kellemes nyáresti vacsora keretein belül. A helyszínen megvásárolt ételekkel a kilátogató közönség egyben támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét is.

A Térségi Gasztrohét kínálata

Augusztus 22., kedd, 20 óra

Ballószög – kolbászos lecsó

Lajosmizse – tejespite szamócalekvárral

Kerekegyháza – tarhonyás hús

Felsőlajos – tejespite sárgabaracklekvárral

Augusztus 23., szerda, 19 óra

Helvécia – paprikás krumpli

Kunszállás – slambuc

Fülöpháza - túróscsusza

Augusztus 24., csütörtök, 18.30 óra

Orgovány – halászlé

Lakitelek, Tiszakécske – kemencés tarja lapcsánkaágyon, kenyér, savanyúság, üdítő

Jakabszállás – káposztás kocka

Augusztus 25., péntek, 19 óra

Nyárlőrinc – csülökpörkölt

Szentkirály – helyi ízesítésű lekváros palacsinta

Augusztus 26., szombat, 17 óra

Bugacpusztaháza – palacsinta

Tiszaalpár – halászlé

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában