Közösségi ház

2023.08.04. 13:10

Emléktáblát avattak a roma holokauszt áldozatainak Kalocsán

A kalocsai cigány közösségi háznál szerdán megemlékezést tartottak a roma holokauszt, a „porajmos”, azaz az elpusztítás emléknapján.

Zsiga Ferenc

Megemlékeztek a roma holokauszt áldozataira

Fotó: Zsiga Ferenc

Az emléknapon 1972 óta arra hívják fel a figyelmet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.  Az újjáépített közösségi ház egykori kerítésén 2003-ban helyezték el azt a képzőművészeti alkotással felérő emléktáblát, amelyet immár az emlékfalként is szolgáló új kerítésen újraavattak és megszenteltek. 

Az áldozatokról szóló megemlékezés a cigány és a magyar Himnusz közös eléneklésével kezdődött, ezt követően Choli Daróczi József Elvitték a cigányokat című versét Deák István Benett szavalta el. Az emlékezésen elsőként Szűcs Csaba, Kiskunhalas város alpolgármestere, a Cigány Közösségek Szövetsége (CIKÖSZ)  alelnöke, majd Karácson Zoltán, a HIT Gyülekezete roma missziós hálózatának lelkésze mondott emelkedett hangvételű beszédet. 

Fotó: Zsiga Ferenc

A folytatásban Szűcs Csaba és Sztojka István, a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke közösen átvágták nemzetiszínű avatószalagot, leleplezték a emléktáblát, amelyet Szabó Attila plébános áldott meg. Az önkormányzat nevében Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere és Tihanyi Tiborné, a körzet képviselője az újraavatott emléktáblánál helyezett el koszorút, majd az egybegyűltek, köztük a roma holokauszttal érintett családok mécseseket gyújtottak, koszorúkat, a kegyelet virágait helyezték el az emléktábla környezetében. 

A megemlékezés a roma közösségi házban beszélgetéssel, közös étkezéssel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában