Foglalkozások

2023.08.07. 19:03

Elkezdődött a népművészeti tábor Garán − galériával, videóval

Az idei Garai Népművészeti Tábort a helyi művelődési központban tartják augusztus 7-11 között, ahova több mint száz gyermek és felnőtt táborozó érkezett.

Márton Anna

A táborban néptánc- és népdaltanulás, valamint zeneoktatás zajlik óvodások, iskolások és felnőttek részére

Fotó: Márton Anna

A táborban néptánc- és népdaltanulás, valamint zeneoktatás zajlik óvodások, iskolások és felnőttek részére, a kisgyermekes családoknak Ringató foglalkozást tartanak. Délelőtt a tánc- és az énektanítás szerepel a programban, délután a szabadidős foglalkozások mellett kézműves tevékenységek, előadások, illetve a zeneoktatás zajlik. Ötféle hangszeren tanulhatnak a tábor résztvevői. Elismert szakemberekkel dolgoznak a szervezők: hegedűn Eördög Gabriella oktat, a harmonikásokat Markó Zsuzsa, a tamburásokat Csurai Attila, a citerásokat Kelemen Zsolt, míg a furulyásokat Kovács Kata Krisztina tanítja.

A táborba Garáról és a környékbeli településekről érkeztek a gyermekek. Idén is szép számban jöttek Bajáról, illetve az ország más pontjairól. Vannak külföldi vendégek, Szerbiából, Csonapjáról egy katolikus közösségből és Angliából jöttek táborozók. 

− Az idei táborban már négy táncos csoportban dolgozunk. Óvodások vannak külön, őket Kertész Hanga és Csapó Zsófi néptáncpedagógus tanítja. Mindketten garaiak, és nálunk táncolnak. Az elsősökkel és a másodikosokkal Csapó Zsófi, a harmadikosokkal és a negyedikesekkel Huszárik Marci és anyukája, Zsófi néni foglalkozik, ő új a táborban, Marci már visszajáró vendégtanár nálunk. A legnagyobbakat, a felsősöket és a középiskolásokat Kővágó Zsolt táncpedagógus oktatja délelőtt, délután az ifjúsági és felnőtt csapattal szintén ő foglalkozik − mondta hírportálunknak Antal Zsolt. 

Szerdán egy népzenei koncertet tartanak, a táborba látogat a bajai Szüvellő együttes és a Lippangós tánccsoport egy táncházra. A tábor nem profitorientált, a szervező hangsúlyozta, hogy szeretnék a tehetségeket kibontakoztatni. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a hátrányos helyzetűek is részt vegyenek, ezért alacsony árakon dolgoznak. Ezt legfőképp a különféle pályázatok, támogatók és az egyesület tevékenysége biztosítja részükre.  A népművészeti tábor bemutatóval zárul péntek este, ahol a táborban elsajátított táncokat, énekeket, hangszerjátékokat mutatják be a táborozók a szülők és családtagok részére.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában