Baon podcast

2023.08.10. 17:58

Dr. Barna Barnabás: szombaton lehet látni a legtöbb hullócsillagot – podcast

Augusztus 12-én mindenképpen, de az előtte és utána való néhány napban is érdemes este és éjszaka kémlelni az eget. A hullócsillagok szombaton a leglátványosabbak, melyek a szabad ég alatt, de az Egy hét a csillagok alatt programsorozat részeként is megtekinthetők. Mindezekről dr. Barna Barnabás csillagász mesélt a Gong Rádió téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba / archív- felvétel

A csillagász, asztrofizikus szakember az elején megjegyezte: a hullócsillagok mindenkinek a fantáziáját megmozgatják. 2020-ban döntöttek úgy barátaival, hogy megszervezik az Egy hét a csillagok alatt rendezvénysorozatot, melyhez évről-évre többen csatlakoznak amatőr és profi csillagászok, és természetesen nézelődők. 

A negyedik alkalommal megszervezett, augusztus 3-13. között zajló Egy hét a csillagok alatt rendezvénysorozatnak Bács-Kiskun megyei ingyenes programjai is vannak. Az ország 150 pontján várják az érdeklődőket. A részletek megismerhetők a www.egyhetacsillagokalatt.hu oldalon. Kecskeméten, Baján és Sükösdön csatlakoztak hozzájuk. Sükösdön például egy helyi amatőr csillagász várja majd a faluszéli kis kápolnánál az érdeklődőket. Az interaktív térképen napi bontásban láthatók a programok.

Amatőr és profi csillagászok, csillagvizsgálók, egyesületek, baráti körök, kulturális intézmények egyaránt részesei az eseményeknek. A csillagos égbolt kedvelőinek jó hír, augusztus 12-én tetőzik a Perseidák meterorraj. ilyenkor lehet látni a legtöbb hullócsillagot. 

Az Egy hét a csillagok alatt rendezvénysorozat alapkoncepciója az volt, hogy összefogják a csillagászati programokat. Barna Barnabás kollegájával, barátjával Ordasi Andrással a szó lehető legpozitívabb értelmében egy igazi amatőr civil kezdeményezést indított útjára. Elmondta: általános visszatérő probléma, hogy bár hazánkban elég erős az amatőr csillagászati közösség és rengeteg bemutató szerveződik, de ezek nagyon nehezen érik el a célközönségüket. Mivel ez nem az a szegmens, melynek sok lenne a szponzora, nincs lehetőségük nagy marketingre, így csak ingyenes netes felületeket tudják kihasználni. Ezért országosan összefogták a hullócsillagok idejére összpontosuló programokat, és egy név, egy lógó, egy Brand alatt bemutatják a nagyközönségnek, elérve ezzel minél több embert.

Aki nem tud részt venni a programokon, az otthonában, vagy egy szabad területen is megteheti a csillagos égbolt kémlelését. A csillagok szabad szemmel is láthatók, nem szükségesek a távcsövek, bár a bemutatókon további érdekességeket is megtudhatnak a résztvevők.

A legideálisabb, ha keresünk egy viszonylag sötét helyet, a kertben, a város szélén, a mezőn. S aztán pedig már csak türelem lesz szükség. Szerencsére derült idő ígérkezik, mely szintén elengedhetetlen a csillagleshez. Augusztus 12-én van a csúcs, de előtte és az utána való napokban is láthatók csak kisebb mennyiségben a hullócsillagok.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában