Népek-Ízek Forgataga

2023.08.06. 19:50

Az eső sem szegte a bácsalmásiak kedvét a közös ünneplésben – galériával

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg szombaton, Bácsalmáson a Népek-Ízek Forgatagát, a hétvégi csapadékos időjárás azonban szó szerint elmosta a rendezvény nagy részét. A helyieket viszont a kiadós eső sem akadályozta meg abban, hogy jó kedvvel ünnepeljenek.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az előzetes programterv szerint délután négy órakor kezdődött volna a Majorette Team felvonulásával és a Madarasi Fúvószenekar térzene kíséretével az idei Népek-Ízek Forgataga a Gróf Teleki utcában, a városháza és a művelődési ház között felépített színpad előtt. A város fölé azonban félnégy körül sötét és hatalmas zivatarfelhők húzódtak, és mintha dézsából öntötték volna a vizet, úgy szakadt az eső. Aki tudott, fedett helyre menekült. 

A kiterjedt zivatarlánc észak felé húzódott tovább, az eső azonban még sokáig akadályozta programkezdést, végül biztonsági okokból a színpadi programok nagy részét törölni kellett. Kora estére elállt az eső, rövid időre még a napsugarak is kikacsintottak a felhők alól, így az ingyenes nemzetiségek ételkóstolója, ha szemerkélő esőben is, de zavartalanul folyhatott.

A települési önkormányzat támogatásával a helyi horvát, cigány és német önkormányzatok, valamint az „Ízes Bácska” Hagyományőrző-és Ízőrző Egyesület, a Málta Gondviselés Központ, a Bácsalmási Kulturális Egyesület és az önkormányzati főzőkonyha közreműködésével készültek a különböző ételek és finomságok. Bunyevác pörkölt tarhonyával, Marhapörkölt babgulyás, Csikós tokány tarhonyával, Paradicsomos hagymás bab, Székelykáposzta, Langalló kakaós kelt kalács és fánk készült, összesen közel 2800 adag.

A gasztronómiai élmények mellett bunyevác flashmob és muzsika színesítette a vidám ünneplést. – A Népek-Ízek Forgataga hozzávalói: a városban élő sokszínű nemzetiségek, a tradicionális ételek, egy hatalmas kanál lelkesedés, egy merőkanál jókedv, megbolondítva a helyi és környező települések egyesületeivel és csapataival, valamint egy csipet biztatás az ide látogató vendégektől – mondta el érdeklődésünkre Marián Katalin, a Bácsalmási Művelődési Központ vezetője. Mindebből valóban nem volt hiány, hisz a résztvevők jókedvét és a közös ünneplést nem tudta elmosni az időjárás.

Az esti színpadi programok már zavartalanul zajlottak, többek között Molnár Péter „MP”, a PTE Brass Band és a Rebublika zenekar lépett fel, viszont az éjszakai diszkó a művelődési ház kerthelyiségében a következő zivatar hullám miatt szintén elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában