Tass/Alsószenttamás

2023.08.14. 17:59

ÁGOTA Falva ad otthont a XXII. Kárpát-medencei Háló tábornak – galériával

Magyarország kormánya támogatásával, a határon túliak részvételével szervezte meg Kárpát-medencei Háló táborát a Háló Közösségi és Kulturális Központ. Az idei, szám szerint huszonkettedik ötnapos programsorozatnak az ÁGOTA Alapítvány ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központja ad otthont, Tass-Alsószenttamáson. A nyitónapi ünnepi szentmisét Jávorka Lajos kunszentmiklósi plébános, a Fokoláré Mozgalom tagja celebrálta, köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Gulyás Sándor

A nyitónapi ünnepi szentmisén részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is

Fotó: Bús Csaba

A táborba a Háló Mozgalom minden régióból érkeztek résztvevők, Partiumból, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról, Felvidékről és az anyaországból egyaránt. Az idei tábor szervezői az erdélyi Hálós csapat, akik egy bibliai idézetet választottak mottónak: „Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket”. A tartalmas, színvonalas, önismeretet is gyarapító közösségi táborban minden korosztály jól érezheti magát.

– Az idei táborunk témája az Isten és az öt szeretetnyelv. A résztvevők arra az izgalmas kérdésre is keresik a válaszokat, hogyan használhatják mindezeket istenkapcsolatunkban. A hét folyamán előadások, kiscsoportos beszélgetések, szabadtéri szentmisék, önismereti és kézműves foglalkozások, kulturális programok, gasztroest szolgája a mintegy háromszáz felnőtt és gyermek lelki épülését, kikapcsolódását – mondta el a baon.hu érdeklődésére Csobot Györgydeák Szabolcs, az Erdélyi Háló közösség vezetője.

A mozgalom harminchárom éve indult azzal a céllal, hogy összefogja a Kárpát-medence katolikus közösségeit, szervezeteit. A kezdeményezés időközben túlnőtte magát. A Háló mindinkább a határokon túli közösségek felé fordult, ennek egyik kiemelkedő eseménye az éves rendszerességgel megszervezett nyári tábor.

– A kiscsoportos beszélgetéseken elhangzó tanúságtételeinkkel egymást erősítjük, az előadásokkal pedig elmélyítjük hitünket. 

Sok új barátra lelünk, a régiekkel pedig jó ismét találkozni. 

Magam tizennyolc éve vagyok részese a mozgalomnak. Ez idő alatt mondhatni nagyon sokat gyógyultam. A határokat, amit közénk állított a történelem, itt tudtam feloldani – tette hozzá Csobot Györgydeák Szabolcs.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a nemzeti összetartozást, a közösségek erősítését, a keresztény közösségek jelenetőségét emelte ki.

– A mostani alkalom kétszeresen öröm számomra, felépült ÁGOTA Falva, ami az állami gondoskodásban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek érdekeit szolgálja. 

A másik az idei Kárpát-medencei Háló tábor, ami kicsiben tükrözi a nemzetösszetartó politikát, amit a magyar kormány folytat. Az ide érkező családok mutatják a nemzet egységét, a közösségek erejét, a kereszténység értékét. Európában egyedülálló táboroztatási lehetőséget jelentenek az Erzsébet-táborok, amelyek állami támogatásból újjáépülve ma már évente mintegy 180 ezer gyermeket, családot, köztük fogyatékossággal élőket tudtak fogadni, a Rákóczi-táborokban pedig 12 ezren vehettek részt. A miniszterelnökség közel hétszáz egyházi tábor megvalósítását támogatta az idén. Kiemelten fontosak számunkra a családok, hazai és a határon túli közösségek, akik számára a kormány jövőre, az elmúlt évekhez hasonlóan, támogatást nyújt – emelte ki Soltész Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában