Kecskemét

2023.08.31. 19:50

A testet és a szellemet is frissen tartja a Szenior Örömtánc – galériával, videóval

A Szenior Örömtánc évadzáróját tartották meg a kecskeméti Országos Vérellátó Szolgálat előadójában csütörtök délelőtt. Az időskorú örömtáncosok a meghívottak részére mutatták be az idén tanult koreográfiákat, melyek között csárdás, malambé, rumba és körtánc is volt.

Horváth Péter

Az időskorú örömtáncosok a meghívottak részére mutatták be az idén tanult koreográfiákat

Fotó: Horváth Péter

Szász Istvánné Ilus oktató elmondta, hogy a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda keretében működő örömtánc, ahogy neve is mutatja, a tánc öröméről szól, de annál még többről: az egészségügyi preventív hatásról. Ugyanis a kutatások egyértelműen rámutatnak, hogy a mozgás, a koreográfia megtanulása, a mozdulatok összehangolása idős korban kiváló a demencia kialakulásának megelőzésére, vagy késleltetésére. Kitűnő a módszer a test fitten tartására, a mozgáskoordináció és a testtartás javítására is. 

Szász Istvánné Ilus emlékeztetett, hogy a mozgáson túl az együttlétről, a közösség élményéről is szól az örömtánc. − Olyan közösség jön létre, ami nagyon sokat nyújt a tagoknak. Az ide járók 70 százaléka egyedül élő, aki társaságra és társakra lel nálunk. Nagyon sokat jelent az, hogy van hová menni, van miért felöltözni, szépítkezni és elindulni − hangsúlyozta Szász Istvánné Ilus, hozzátéve, hogy jelenleg 263 tagja van a tánccsoportnak.

A csoport vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy heti kétszer tartanak örömtánc foglalkozást, hétfőn és csütörtökön 10 és 11 óra között a Koháry István körúti Országos Vérellátó Szolgálat  nagytermében, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A város vezetése részéről többen ellátogattak az örömtáncosok évadzárójára. Jelen volt János István és Pászti András önkormányzati képviselő és Engert Jakabné alpolgármester, aki méltatta foglalkozást. − Rendkívül fontos ez a kezdeményezés a város számára, hiszen azon korosztályt szólítja meg, mely tagjainak életkorukból adódóan különösen fontos a mozgás és annak egészségmegőrző hatása. Mindemellett élményt, örömöt, kikapcsolódást és kedves közösségi programot jelent résztvevőknek. Ezek a tényezők nagymértékben befolyásolják a szellemi és fizikai állapotot − fejtette ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy az örömtánc fontosságát elismerve a városvezetés is támogatja a példaértékű foglalkozást. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában