Kiskunfélegyháza

2023.08.31. 20:40

A sárkányok földjén jártunk, Bajáki Imre kalauzolt minket – galériával

A sárkánykészítés és repítés régebben mindennapos dolog volt a gyerekek életében. Ez a tudás apáról fiúra szállt, illetve a nagyobbaktól lesték el a kisebbek. A gyerekek mára elfelejtették ezt a szép régi játékot. A félegyházi Bajáki Imre azonban küldetésének tartja a papírsárkány készítésének és repítésének népszerűsítését.

Vajda Piroska

Bajáki Imre rendszeresen tart bemutatót

Fotó: Beküldött fotó

A nyugdíjas mozdonyvezető, Bajáki Imre különleges hobbinak hódol: papírsárkányokat készít és repít. A Petőfi lakótelep melletti füves területen rendszeresen láthatják az arra járók szebbnél-szebb sárkányait a szelek szárnyán röpülni. A tisztás ideális a sárkányeregetésre, el is nevezték a területet a Sárkányok földjének.  

Imrét kisgyermekként ejtették rabul a papírsárkányok. Akkoriban ugyanis a sárkányeregetés igen közkedvelt volt, főként a fiúk körében. Nem lehetett ennyi játékot kapni, nem volt ennyi kikapcsolódási lehetőség, nem volt számítógép, internet, okostelefon, ezért bőven jutott idő a sárkányozásra, amihez ideális, szabad területet is könnyebb volt találni, mint napjainkban. 

A sárkányokat maguknak készítették, legtöbbször újságpapírból, nádból és csirízből. Komoly verseny volt a fiúk között, hogy kinek jobb a sárkánya, kié megy magasabbra. De nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerű volt akkoriban a sárkányozás. Nagyon szép látvány volt, amikor 8-10 sárkány repült egyszerre a magasban – mesélte Imre, aki ahogy felnőtt és dolgozni kezdett, egy időre szakított a hobbijával. Néhány éve azonban újra fellángolt a szenvedély.

Egyik ismerőse unokájának születésnapjára készített ajándékba egy papírsárkányt, aminek akkora sikere lett, hogy Imre magának is készített egyet, kettőt, hármat... Azóta abba sem hagyja. Papírsárkányait folyamatosan tökéletesíti, mai alkotásai korántsem olyanok, mint a gyerekkoriak, sokkal igényesebbek. A nád, mint alapanyag megmaradt, a borításhoz azonban újságpapír helyett egyszer használatos műanyag terítőt használ, ami sokkal könnyebb és tartósabb, díszítése is egyszerűbb. Imre elmondta, vehetne ugyan a boltban is sárkányt, de az nem olyan mint, amit saját maga készít. 

Kihívás számára, hogy egyre jobb és szebb sárkány kerüljön ki a keze alól. Igyekszik egyfajta égi művészetet megvalósítani. Sárkányaival üzenni szeretne. Így készített már kokárda, vagy jin-jang szimbólumot, stoptáblát formázó sárkányt. Legutóbb pedig az egyik legnépszerűbb internetes böngésző parancsikonját festette sárkányra, jelképezve, hogy jobb néha így a felhők között böngészni, mint a négy fal között ülve. Arra biztat mindenkit, hogy amikor csak lehet, hagyjuk el a szobafogságot, térjünk vissza ilyen egyszerű, olcsó, de nagyon kellemes szabadtéri kikapcsolódáshoz, ami minden évszakban űzhető. 

A sárkányrepítésben Imrét az is vezérli, hogy az arra lakó vagy arra járó gyerekeknek és felnőtteknek kedvet csináljon. Egyszerre mindig több sárkányt visz ki magával, hogyha valaki kedvet kapna, annak a kezébe tudjon adni egyet. Szívesen segít is a repítésben, ami első nekifutásra nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, sok gyakorlat kell hozzá. Szerencsére vannak már Imrének követői, akikkel együtt szokott repíteni. Van egy nyilvános Facebook-csoportjuk is, ahol kedvcsinálóként képekkel és videókkal számolnak be egy-egy sárkányozásról. 

Imre sárkányépítő foglalkozásokat is szívesen vállal. Legutóbb például a bankfalusi családi napra kapott meghívást, ahol egyik alkotását jótékonyság árverésre bocsájtotta. A bevételt pedig egy félegyházi beteg gyermek gyógyíttatására ajánlotta fel. Legújabb terve, hogy a Petőfi 200 emlékév tiszteletére Petőfi arcképét ábrázoló sárkányt készít. Ennek megfestése azonban már meghaladja Imre képességeit, ebben szívesen fogadná, egy helyi művész segítségét – mondta el hírportálunknak.

Bajáki Imre papírsárkányairól a sarkanyozo.hupont.hu oldalon olvashatnak még az érdeklődők. 

Hadászatai célra készítették az első papírsárkányokat 

A papírsárkány Kínából indult világhódító útjára. Legrégebbi írásos említése és ábrázolása Kínából származik, körülbelül i.e. 200-ból, de ekkor már legalább 200 éve ismert volt. 

A ma is használatos kínai nevét (fengzhengnek, azaz „széllel zengő”) a Tang-korban kapta. Nem véletlen a névválasztás, ugyanis ebben az időszakban a sárkányokat elsősorban hadászati célokra használták, segítségével tudták felmérni például a seregek közti távolságot, sok esetben pedig bambuszból készült sípot szereltek rá, így hangot is adott. Ez az időszak azért is jelentős, mert ekkor vált a sárkányeregetés szórakozássá. Európában a 13. században jelent meg. Az 1700-as években Párizsban annyira népszerű volt, hogy a sárkányeregetők közötti konfliktusokat elkerülendő szabályozni kellett a közparkok rendjét.

Érdekesség,  hogy 1752-ben Benjami Franklin egy sárkánnyal végzett kísérlettel bizonyította be, hogy a villámlás elektromos kisülés. 1948-ban Francis Rogallo szabadalmaztatta az úgynevezett flexi sárkányt, amely elvezetett az első modern sárkányrepülők modelljéhez. 1963-ban Domina Jalbert feltalálta a háromdimenziós parafoil sárkányt, amelynek alapján kifejlesztették az irányítható ejtőernyő típusokat. 1988-ban Peter Lynn olyan irányítható sárkányokat készített, amelyekkel gépkocsit lehet vontatni. Innen ered a vontatósárkány név is – olvasható a Wikipédián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában