Folklórfesztivál

2023.08.26. 15:30

A népzene és néptánc fővárosává vált Baja – galériával, videóval

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat második alkalommal rendezte meg a FolkFeszt – Bajai Népzenei Fesztivál és Kézműves Vásárt. A rendezvény augusztus 25-27 között várja a népi kultúra szerelmeseit a Tóth Kálmán térre.

Márton Anna

A rendezvény augusztus 25-27 között várja a népi kultúra szerelmeseit a bajai Tóth Kálmán térre

Fotó: Márton Anna

A három nap során hat zenekar szolgáltatja a zenét, akik az anyaországból és külhonból érkeztek: 

Bakator zenekar Debrecenből, Csángálló zenekar Győrből, Duhaj zenekar Szabadkáról, Juhász zenekar szintén Szabadkáról, Lakatos Róbert és a Rév zenekar Felvidékről, valamint a Zanthowerkli zenakar Hercegszántóról. A közel kétszáz néptáncos az országból különböző pontjairól érkeztek a Sugovica parti városba. 

A rendezvény a Vaskúti Kraul Antal fúvószenekar fellépésével indult péntek délután, majd a megnyitót követően a Rábl Színpad és Zenei Közösség Könnyűzenei Piknik című zenei produkciójának tapsolhatott a közönség. A nagy számban megjelent érdeklődők ezután egy két órás néptáncműsort nézhettek meg, a színpadon közel kétszáz táncos ropta, akik az ország különböző pontjairól érkeztek.

A színpadi néptáncműsoron néptáncegyüttesek és néptánccsoportok, illetve a Danajda énekegyüttes mutatkozott be. Gáspár Dávid rendezvényszervező felkonferálásában elhangzott, hogy a fellépő együttesek mind nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Duna-Népzene Néptánc Tanodával.

Elsőként a Duna-Népzene Néptánc Tanoda Sedergő Néptáncegyüttesének leánykara Ajaki leánymulatságot mutatott be, a koreográfiát Bálint Alíz és Fajd Flóra készítették. A folytatásban a tanoda Kiscsicsergő Néptánccsoprtja somogyi táncokat táncolt. Fajd Flóra és Király Sándor koreográfiáját a Juhász zenekar kísérte. A rendezvényen fellépett többek között a Szeged Táncegyüttes, A Danajda Énekegyüttes, a Duna-Népzene Néptánc Tanoda Sedergő Néptáncegyüttese, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Napraforgó táncegyüttese, a garai Ifjúsági Tánccsoport, a Barcsi Móricz Zsigmond Általános Művelődési Központ Boróka Táncegyüttese. A napot hajnalig tartó táncházzal zárták.

A program szombaton a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ Ifjűsági Német Tánccsoport, az MNÁMK Öregdiák Német Nemzetiségi Tánccsoport műsorával folytatódik. A Csángálló zenekar koncertje este nyolc órakor kezdődik. A koncerten a Balkán, Románia, Moldva, Bulgária, Macedónia, Törökország, Örményország, és legfőképpen a csángóság dallami csendülnek fel. A Zanthowerkli Folk Ansambl fellépése várhatóan este fél 10-kor kezdődik, ezzel is megalapozzák a Délszláv táncházat, amit hajnalig rophat a táncoslábú.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában