Ady Endre Könyvtár

2023.08.10. 14:52

A Mesedélelőtt témája a fogászat volt a Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban – galériával

Fiatal szülők, nagyszülők érkeztek a gyermekekkel, unokákkal csütörtökön délelőtt a Bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermekrészlegére, ahol a pompás, rendezett udvaron Mesedélelőttel fogadták őket. Fogászattal kapcsolatos mesével készült Bedekov Angéla könyvtáros, valamint Kaposváriné Józsa Judit dentálhigiénikus szakember a helyes fogmosásról, fogápolásról beszélt a kicsiknek.

Márton Anna

Az udvaron meséltek a gyereknek

Fotó: Márton Anna

 Az egészen piciket is várták, de leginkább két-három éves kortól nyolc-kilenc éves korig érkeztek a gyermekek, legtöbben visszajáró vendégek a könyvtárban, voltak testvérek is, akik egyedül jöttek el.

– A nyár folyamán már többször tartottunk mesedélelőttöket. A célunk az, hogy gyerekeket is toborozzunk a könyvtárba, illetve a már meglévő tagjainkat is szívesen várjuk. Közösen eltölthetünk egy délelőttöt és aki nem tette meg az beiratkozhat, aki már tag ő kölcsönözhet a foglalkozás után. A délelőtti foglalkozáshoz mindig választunk egy témát, ahhoz meséket mesélünk, mondókázunk, játszunk. A találkozást kézműves foglalkozással zárjuk. A mai napon a Kicsi Mimi és a fogtündér mesét olvasom fel a gyermekeknek , ami a tejfog elvesztéséről szól, a másik mese A nagy állatkerti fogmosás, ez pedig az állatkerti fogmosásról. Mindkettő nagyon aranyos mese lesz, reméljük, hogy felkelti a gyerekek érdeklődését a fogmosás, fogápolás iránt  – mondta hírportálunknak Bedekov Angéla könyvtáros, a Gyermekkönyvtár munkatársa.

Kaposváriné Józsa Judit dentálhigiénikus a gyerekeknek a helyes fogmosásról, fogápolásról tartott interaktív előadást. Mint mondta fő feladatai közé tartozik, hogy megtanítsa a gyerekeket , illetve a felnőtteket helyesen fogat mosni, hogy ne legyen annyi rossz fog és minél jobban tudjanak szájat ápolni otthon.

– Sajnos, a felnőttek sem tudnak helyesen fogat mosni. A reklámok ma nagyon rossz irányt mutatnak az embereknek. Bemutatnak egyfajta fogmosás technikát, ami nem a legmegfelelőbb. 

Én ezt a sztereotípiát szeretném egy kicsit eloszlatni és megmutatni, hogy hogyan kell megfelelően fogat mosni úgy hogy ne vérezzen az íny és ne legyen lyukas fog 

– hangsúlyozta Kaposváriné Józsa Judit.

Hozzátette, hogy a reklámokban azt mutatják, hogy körkörös mozdulattal kell fogat mosni, ami azért nagyon rossz, mert a fogak közzé benő az íny, ha körkörösen mossuk meg a fogat, akkor a lepedéket pont bemossuk oda ahova nem kellene, mert van egy mikrorés az íny és a fog között. Ha oda bemossuk a lepedéket, akkor onnan már nem tudjuk kimosni és fogkő lesz belőle.

– Ma Magyarországon tízből tíz embernek van fogköve, amit félévente le kellene szedetni, mert otthon nem tudjuk. Ha nem szedik le akkor folyamatosan pusztul az íny és egy idő után kimozognak a fogak, elveszíti akár az egészséges fogait is az egyén. A helyes fogmosási technika az, ha megtámasztom a fogkefével az ínyem egész lent, mert nem csak a fogunkat mossuk, hanem az ínyünket is, valamint az ínytől el söprögető mozdulatokkal mossuk a fogunkat. Nem jobbra balra, nem körkörösen, hanem ínytől el, söprögetünk – hívta fel a figyelmet a dentálhigiénikus szakember, aki már nagyon sok óvodában, iskolában tartott bemutatót a helyes fogápolásról. Tapasztalatai szerint a gyerekek még nagyon fogékonyak, sokszor a felnőttek kevésbé nyitottak.

A könyvtári foglalkozások minden alkalommal teltházasok, ugyanis nagy az érdeklődés a gyermekprogramok iránt, valamint minden alkalommal újabb fiatal olvasók is beiratkoznak az intézménybe.

– A gyermekeket rá lehet vezetni az olvasásra, mi ezt tapasztaljuk. Ez a célunk egyébként majd jövő héten is, amikor a Déri-kertbe vonulunk ki 

– fogalmazott Bedekov Angéla.

Augusztus 16-án délelőtt 10 és 12 óra között a Bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermekrészlege kivonul a Déri-kertbe a játszótérre. A könyvtár munkatársai könyveket is kivisznek, amiket átlapozgathatnak, megnézhetnek a nebulók. A gyermekeknek a helyszínen lehetőségük lesz beiratkozni, megkaphatják az olvasójegyet, amellyel majd az intézményben válogathatnak könyveket.

Jövő csütörtökön újra várnak minden kedves érdeklődőt a Mesedélelőtt programra a könyvtár gyermekrészlegén. Felhívják mindenki figyelmét arra, hogy a foglalkozás díjmentes, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött. E-mailben a [email protected] vagy telefonon a 0679322741-es számon várják a regisztrációkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában