Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2023.08.22. 19:50

A krízisek kezeléséről tartottak szakmai napot Kecskeméten – galériával

Kríziskezelés és remény a válságok korában címmel rendezett szakmai napot és kerekasztal beszélgetést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete és a Szociális Civil Kerekasztal kedden a kecskeméti Három Gúnár Rendezvényházban.

Horváth Péter

Engert Jakabné kecskeméti alpolgármester (balra) is felszólalt a szakmai napon

Fotó: Horváth Péter

Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoport csoportvezetője elmondta, hogy a szakmai nap célja, hogy a gyorsan változó, krízisekkel teli világban megoldási modelleket, illetve szakmai és lelki muníciót kapjanak a jelenlévők. Arról is beszélt, hogy az egyik legjelentősebb válságot az elmagányosodás jelenti a mai ember életében. Akinek van elég megküzdési képessége, képes lehet túljutni a krízisek, azonban az, akinek megküzdési eszköztára nem teljes, a devianciák világában, az alkohol és a drog fogságába találhatja magát. Hangsúlyozta: az tud biztosan megállni lábán a krízis idején is, akinek van gyökere és hite, mert ezek segítenek a valóban fontos értékek megválasztásában.

Engert Jakabné kecskeméti alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: fontos beszélni a jelen kríziseiről és azok kezelési módszereiről, egyben reményt is mutatni, hogy azok ne legyenek a jövő problémái. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Kecskemétet sem kerülték el az elmúlt évek válságai – Covid, orosz-ukrán háború és az energiaválság –, és arról beszélt, hogy mit tett a város a kezelésükre, és az összefogás fontosságát hangsúlyozta. 

Mint fogalmazott, különösen nagy felelősség és kihívás számukra azon gyermekek és fiatal családok támogatása, akik életüket krízisek egymásutánjában élik. 

– A kérdés az, hogy hogyan tudjuk támogatni a mai fiatalokat abban, hogy amikor döntéshozó szerepbe kerülnek, akkor arra megfelelően reagáljanak. Hogyan tudunk példát mutatni a jelenben a jövőjükhöz és megtalálják életük célját, de legalább a mindennapok biztonságát – fogalmazott az alpolgármester.

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a trauma szó sebet jelent, ami lehet testi és lelki is. Traumát számtalan élethelyzet okozhat, az elmagányosodástól a személyközi kapcsolatokon át a szegénységig vagy a háborús helyzetig. Hangsúlyozta, hogy azért kell tenni, hogy a krízis által teremtett helyzet fölé helyezzük az emberi szellemet, s a reményt megtalálni.

A konferencián Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium vezető kutatója tartott előadást a krízis természetéről és kezeléséről. A szakmai kerekasztal résztvevői volt dr. Jeney Gábor, egyházjogász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának vezetője, Csonka Imre, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye, Szociális és Gyermekvédelmi igazgató, Molnár Ferenc mentálhigiénés szakember, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője, Golovics Mónika, az Egyedülálló Szülők Klubjának vezetője, Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagy, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. A beszélgetést dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régiójának ügyvezetője vezette.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában