Bajtársi találkozó

2023.07.24. 17:14

Szabadszálláson randevúztak a nyugállományú katonák – galériával

Tizennyolcadik alkalommal invitálta hagyományos bajtársi találkozóra az egykori szabadszállási helyőrséghez kötődő katonákat, polgári dolgozókat, családtagjaikat a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub egyesület. Az alkalom a barátok, bajtársak, munkatársak évenkénti összejövetelén túl lehetőséget adott a Magyar Honvédség megalakulása 175. évfordulója keretében az MN 5260/7038 145. harckocsi ezred (később dandár) megalakulása 65. az MH Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola felszámolása 25. és a Helyőrségi Művelődési Otthon megszűnésének 20. évfordulójára való emlékezésre is.

Gulyás Sándor

Fotó: Beküldött fotó

A főrendezvényt megelőzően, a szervezők és a meghívottak képviselői, Szabó János nyugalmazott vezérőrnagy, Spaics József nyugalmazott ezredes egykori parancsnokok, Solymosi Ferenc ezredes, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság (LTP) parancsnoka, Darabos József Szabadszállás Város polgármestere, Farkas Zoltán nyugalmazott  alezredes, egyesületi elnök, a Mátyás király téren emlékeztek meg az évfordulós szervezetekről. 

Koszorút helyeztek el a harckocsiezred emlékoszlopánál és a Hunyadi Mátyás szobornál, valamint a harckocsiezred és a szakközépiskola emlékkövénél. A jelenlévők virágot tettek az egykor a helyőrségben települt alakulatok emlékköveihez.
A rendezvény a Teleki Néptáncműhely Egyesület táncosainak előadásával folytatódott a József Attila Közösségi Házban.
Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a honvéd vezérkar főnöke, a rendezvény fővédnöke, levélben köszöntötte a résztvevőket, emlékezett meg az évfordulós alakulatokról. 

A találkozó résztvevői Horváth Balázs előadásában hallhattak emlékező gondolatokat a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulójáról és az évfordulós szervezetekről, a harckocsi alakulatról, a szakközépiskoláról és a helyőrség kulturális életét szolgáló intézményről.

Dr. Végh Ferenc nyugalmazott vezérezredes levélben üdvözölte a rendezvényen megjelenteket, kiemelten a harckocsi ezred, később dandár egykori katonáit és polgári alkalmazottait. Megköszönte a szervezőknek a honvédtalálkozó évről-évre történő megrendezését.

Darabos József, Szabadszállás polgármestere, köszöntőjében elismeréssel szólt az egyesület és a település együttműködéséről, valamint a város aznapi – „Petőfi itthon van!” – rendezvénye kapcsán a bicentenáriumi rendezvényekben való kiemelkedő szerepvállalásukról. 

Az alkalom lehetőségét kihasználva, a közösségi munka támogatása és végzése elismeréséül a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott Asbóth György és Tóth Józsefné részére. Az elismeréseket a Honvéd Vezérkar főnöke nevében Solymosi Ferenc ezredes adta át. Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka Darabos József, Szabadszállás Város polgármestere, Puskás Istvánné és Bánáti Csaba nyugalmazott őrnagy részére elismerő oklevelet adományozott. 

A megemlékezést követően Ökrös Tibor és népi zenekara lépett a közösségi ház színpadára. A találkozó részeként avatták fel ez egykori Helyőrségi Művelődési Otthon emlékszobáját a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben. A honvédtalálkozó a Nagyvendéglőben zárult egy jó babgulyás, óriáspogácsa elfogyasztásával és sok-sok beszélgetéssel − tájékoztatta hírportálunkat Horváth Balázs István nyugalmazott ezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesület hagyományőrző csoportjának vezetője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában