Koszorúzás

2023.07.31. 19:36

Petőfi halálának évfordulójára emlékeztek Kecskeméten – galériával

Petőfi halálának, azaz eltűnésének napjáról Kecskeméten is megemlékeztek hétfőn. A Katona József Emlékház, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjának szervezésében megvalósult eseményen a szabadságharc végnapjait jelentő országos történések mellett 1849 nyarának kecskeméti eseményeit is felidézték.

Lizik-Varga Katalin

Koszorút is elhelyeztek az ünnepségen

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A megemlékezés első részének a Hírös Agóra adott otthont, ahol Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus tartott előadást a megjelenteknek. A történész hangsúlyozta, hogy a mai napig nem tudni, mi történt a híres költővel Segesváron. Mint mondta, halálának pontos helye, holttestének holléte máig nem ismert, azonban számos legendás történet kapcsolódik hozzá. 

A történész hangsúlyozta, hogy a legendák között sok valótlan állítás is létezik, ezért tartja fontosnak megismertetni a kecskemétiekkel is a költőóriás életét. A megemlékezés résztvevői  egy virtuális séta segítségével megismerhették Petőfi Sándor életének Kecskeméthez köthető helyszíneit is. Kenyeres Dénes nyugalmazott alezredes pedig bemutatott néhány képet a jelenlévőknek, melyek összefoglalták a költő életét. Ádám András helytörténeti kutató és Bajtai Mária, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjának vezetője egy-egy verssel emlékezett meg a költőről.  Az eseményen részt vett Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő is. 

A megemlékezés második részét már a Malom Center mellett tartották. Itt koszorúzták meg az épületen található emléktáblát, mely azt jelzi, hogy ezen a helyen állt valamikor a Gazdasági Gőzmalom, még korábban pedig Király Sándor Korona kávéháza és fogadója, ahol 1833-tól 1868-ig helyet és fellépési lehetőséget biztosítottak a Kecskeméten vendégeskedő vándorszínész társulatok számára. 1843. január közepétől április elejéig Petőfi Sándor is fellépett itt, a Korona színpadán, mint a Székesfehérvárról érkezett Szabó József-féle társulat tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában